Bez plate − 100.000 radnika

Male plate i penzije, nezaposlenost i poskupljenja ne mogu više da se trpe, kaže Ljubisav Orbović, predsednik SSS

Savez sindikata Srbije organizovaće centralni protestni miting u Beogradu 1. maja, a predviđena je čitava serija štrajkova i iskazivanja nezadovoljstva socijalno-ekonomskim položajem radnika i građana, koji je još više pogoršan zbog teške političke situacije i krize zbog Kosova. Ovakva odluka doneta je 28. februra na sednici Veća ovog sindikata i neće se menjati, kao što je urađeno prošle godine, kada je pred prvomajski skup premijer Vojislav Koštunica pozvao čelnike sindikalnih organizacija na dogovore. 

Jedina mogućnost izmene ovog stava jeste uvođenje vanrednog stanja, istakao je juče na konferenciji za novinare Ljubisav Orbović, predsednik SSS. Niko nema pravo - zaposleni, nezaposleni, penzioneri, ni većina građana - da dalje trpi i ćuti, jer je stanje dramatično i postoji opasnost od pogoršanja, ukoliko dođe do pada investicija, proizvodnje i nerešavanja nezaposlenosti, rekao je Orbović. Glavni razlozi iskazivanja revolta na ulicama Beograda i mnogih drugih gradova u Srbiji, pod motom "da elita i sindikat pita" jeste što nema socijalnog dijaloga. Srbija je jedina evropska zemlja koja nema opšti kolektivni ugovor, poskupljenja ugrožavaju standard, a oko 100.000 radnika mesečno ne prima nikakvu platu. Još uvek ima oko 800.000 nezaposlenih, od toga 400.000 mladih, koji nisu ni dobili šansu da se zaposle... Savez sindikata pregovara sa sindikatom "Nezavisnost" i ASNS o podršci protestnim akcijama, a poziv na ulične prvomajske manifestacije upućen je penzionerskim i studentskim udruženjima, kao i građanima. 

Izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, predviđene od 1. aprila, vlada ne može doneti naprečac, po hitnom postupku, bez konsulatacija sa sindikatom, koji zahteva da se vrati "švajcarac" formula, po kojoj bi se rast penzija "vezao" za 50 odsto porasta troškova i 50 odsto rasta plata. Ukoliko se ovaj dokument ne promeni, penzije bi se uglavnom (87,5 odsto) usklađivale samo s troškovima, što bi uzrokovalo njihov dalji pad, iako čine samo 54 odsto zarada, navodi Slavica Savić, sekretar ovog sindikata. Ona je najavila okrugli sto o reformi penzionog sistema, kao i o još dve problematične teme − kolektivnim ugovorima i nezaposlenosti. Zbog političkih tenzija, socijalne teme su gurnute pod tepih, iako dve trećine građana teško živi, svaki četvrti je gubitnik tranzicije, a svakim danom se "serviraju" nova poskupljenja − struje, mleka, hleba, mesa, goriva... 

- Ovu, ali i sve druge vlade upozoravamo da se protivimo političkom haosu, te da se zalažemo za evropsku perspektivu Srbije, dodao je potpredsednik SS Milorad Mijatović.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.