Specijalni tim istražuje navode Dika Martija

BRISEL, 10. juna 2011. – Agenciji Beta je zvaničnik EU koji je želeo da ostane anoniman potvrdio da je EU formirala sedmočlani tim i specijalnog tužioca, rekavši i da su tačni navodi portala “Balkaninsajt” da je takva odluka doneta početkom maja.

U izveštaju iz Brisela od 1. juna Beta je prenela navode “medjunarodnih diplomatskih izvora da je Euleks odmakao u stvaranju posebne 'operativne grupe', sistema zaštite svedoka i obezbedjenja medjunarodnih sudija i tužilaca koji bi na Kosovu i u drugim zemljama istraživali navode u izveštaju izvestioca SE Dika Martija” o trgovini organima ubijenih Srba.

Euleks je s tim u vezi stupio u vezu i s Martijem, ali izvori u Briselu nisu mogli da potvrde da li izveštač Saveta Evrope podržava ovako zamišljenu strukturu istrage, jer je dosad tražio da to bude nezavisna medjunarodna istraga s daleko većim ovlašćenjima i mogućnostima od Euleksa.

“Balkaninsajt” navodi da će ovako sačinjen tim s posebnim tužiocem istraživati navode o trgovini ljudskim organima i ostalim nedelima, vezanim za bivše komandante Oslobodilačke vojske Kosove, uključujuci sadašnjeg predsednika vlade u Prištini Hašima Tačija.

(Beta)