PREMIJERA SRPSKE UMETNICE U TRSTU: Jadranka Jovanović u operi "Razgovor sa tangom"

Primadona Beogradske opere Jadranka Jovanović ostvarila je nedavno sa velikim uspehom glavnu ulogu u premijernom izvođenju opere "Colloquio con il Tango", kompozitora Rafaela de Banfielda Tripkovića, u okviru Muzičkog festivala "RdB 100", koji se u Trstu održava u čast stogodišnjice od rođenja ove značajne muzičke ličnosti našeg vremena.

- Jedno posebno veče i jedna posebna uloga, velika čast učestvovati u premijernom izvođenju opere "Razgovor sa tangom", u okviru sto godina od rođenja velikog kompozitora Rafaela de Banfielda. Čoveka koji je voleo ljude, čoveka čiji deo porodice potiče i sa Balkana, koji je imao poseban odnos prema umetnicima sa Balkana, koji im je pružao ruku, razumevao talenat nas sa Balkana. Njegova opera "Alisa" igrana je 1986. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Nije slučajno odabrao, jednog od naših vrhunskih baletskih umetnika i koreografa Dimitrija Parlića, da bude koreograf u izvođenju njegovog baleta "Le combat" ("Dvoboj") u Bečkoj operi – izjavila je Jadranka Jovanović posle premijere.

"Razgovor sa tangom" je lirski portret glumice Karmen Glorije, po tekstu Karla Terona i muzici Rafaela de Banfielda, u verziji za klavir i dva glasa, u režiji Tomaza Tucolija, za scenu je bio zadužen Pier Paolo Bisleri, kostime je uradila Kiara Baričelo, dok su pred publiku izašli tango plesač Samuele Frađakomo i mecosopran Jadranka Jovanović u glavnoj ulozi, glas sa ploče je tenor Andrea Bineti uz klavirsku pratnju Elia Makrija, u produkciji "Golden Show Trieste" čiji je umetnički direktor Alesanrdo Đileri.

- To je praktično mono opera, ja sam sama na sceni, rekla bih čak da je u pitanju dramska predstava koja se peva. Karmen Gloria, fantastičan lik, mislim da je pisan za mene. Govori o umetnici koja se na vrhuncu svoje slave povukla sa scene i najveći deo predstave, ona je u dijalogu sa ljubavlju svog života, pevačem koji ju je ostavio, slušajući po ko zna koji put njegov snimak. U tršćanskoj verziji uveden je lik tango plesača kao podvučena personifikacija njene izgubljene ljubavi - objašnjava Jadranka Jovanović.

Projekat "RdB 100" posvećen značajnoj ličnosti muzičke istorije, kao što je bio barone de Banfield Tripković, prati umetnički put kompozitora u posleratnom Trstu, sve do početka drugog milenijuma.

U okviru muzičkog festivala "RdB 100", izvode se četiri koncerta, organizovana je izložba, na programu je i okrugli sto u čast kompozirtora u kome je svoje ime uz ostale učesnike upisuje i slavni svetski sopran Raina Kabaivanska. Centralni deo proslave, predstavlja izvođenje opere "Colloquio con il Tango", sa Jadrankom Jovanović u glavnoj ulozi. Prihod od ulaznica sa premijere opere "Colloquio con il Tango" u teatru "Mittelcult", u Trstu, namenjen je Fondaciji za pomoć starim licima, koju je osnovao de Banfild.

Premijernom izvodjenju opere "Razgovor sa tangom" u tršćanskom teatru "Mittelcult", prisustvovao je i značajan broj Srba iz Trsta. Publika je sa velikim oduševljenjem i dugim aplauzima, nagradila sjajnu interpretaciju Jadranke Jovanović, kao i ostale izvođače. Kritika je srpsku umetnicu prikazala rečima pohvale za njen raskošan glas i višestruki talenat, što u muzičkom što u glumačkom spektru izražavanja. Veče je nastavljeno koktelom u čast rođenja slavnog kompozitora, gde je sa ponosom, uz ime kompozitora i centralno mesto Jadranke Jovanović kao izvođača, isticano i ime Srbije.

Veče izuzetno, puno emocija, prepuna sala, zahvaljujem se svima, i Srbima iz Trsta i okoline, koji su došli ovde, ostali su na koktelu, nazdravili su u čast naše Srbije. Mnogo puta je večeras ovde rečena reč Srbija, možda je to zapravo najvažnije što se desilo – zaključila je primadona Jadranka Jovanović, uz želju da ovo delo u budućnosti bude izvedeno i u našoj zemlji.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Michaela Porta

Pogledajte još