UMETNOST JADRANKE JOVANOVIĆ JE MAESTRALNA: Italijani uručili srpskoj primadoni nagradu za operetu

Da u umetnosti ne postoje granice prostora ni vremena, godinama potvrđuje srpska operska diva Jadranka Jovanović, kojoj je krajem prošle godine u Trstu, uručena specijalna međunarodna nagrada za operetu 2019, koju dodeljuje Internacionalna Asocijacija operete regije Friuli Venecia Đulija u severnoj Italiji. Te večeri, hiljadu i po ljudi ispunilo je salu jedinstvenog po lepoti Teatra Roseti do poslednjeg mesta, uz prisustvo velikog broja zvanica iz sveta scenske umetnosti. Srpska zajednica u Trstu, sa ocem Raškom Radovićem u prvom redu, takođe je u velikom broju došla, da svojim prisustvom uveliča čitav događaj.

Svečani Gala koncert u čast operete i prve Srpkinje nosioca ovog prestižnog priznanja, jedinstvenog u svom žanru, izazavao je veliku pažnju od strane italijanskih medija. Jadranka Jovanović zauzela je naslovnice najčitanijih italijanski novina, sa ekskluzivnim intervjuima na stranicama kultrurnih rubrika, dok je prvi prilog o dodeli nagrade, objavila nacionalna televizija RAI, u svom Dnevniku. Ništa manje interesovanje nisu pokazali ni sami građani Trsta, kojima je kultura veoma važan "začin" života, prepoznavali su na ulici našu primadonu, zaustavljali je, molili za fotografisanje, želeli da upute komplimente i čestitke.

- Jadranka Jovanović blista u posebnoj grupi umetnika i pevača, koji su svoje velike operske karijere krunisali pevajući na najvažnijim scenama sveta, i svojim talentom i sceničnošću takođe doprineli izuzetnom kvalitetu u interpretaciji najvažnijih naslova operete. Obožavana od strane publike koja se još uvek seća njenih uspeha na tršćanskom festivalu, dobitnik je ove Internacionalne nagrade za operetu, za visok kvalitet u svojim interpretacijama, kao poseban pečat jedne blistave karijere – navedeno je u obrazloženju Međunarodne asocijacije operete, koja dodeljuje ovu nagradu.

U ceremonijalom delu programa predsednica Internacionale asocijacije operete Mariza Palini, istakla je "da ove godine nagradu dobija ne samo sjajna umetnica izuzetne intrnacionalne karijere, već i posebna ličnost koju karakteriše velika toplina i ljubaznost u komunikaciji, negovanje ljudskih odnosa i koja predstavlja svoju zemlju na najlepši mogući način".

Prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović pevala je na čuvenom tršćanskom Festivalu operete u vreme zlatnog doba festvala i tada je delila scenu sa još dvoje sjajnih umetnika, koji su takođe nosioci pomenute nagrade.

- Iz tog raloga sa nama su ovde večeras Danijela Macukato i Maks Rene Kosoti - naglasila je Rosana Poleti iz "Asocijacije", podsećajući da je Jadranka Jovanović 1989. godine ovu istu nagradu, kao perspektivan umetnik na početku svoje karijere, imala čast da uruči slavnom tenoru Nikolaju Gedi, a da će je njoj samoj uručiti operska umetnica svetskog glasa, rodom Tršćanka, mecosopran Danijela Barćelona.

- Bila je velika čast i zadovoljstvo, stajati večeras pored Jadranke i uručiti joj ovu značajnu nagradu. Ja sam veliki Jadrankin obožavalac. Ona je sjajan umetnik, izvanredna žena. Istinska diva, sa stavom i što je najvažnije ona je izuzetan čovek – rekla je Danijela Barćelona povodom dodele 31. po redu nagrade, umetnički alegorijske bronze koju je za tu priliku modelirao i osmislio poznati vajar Ugo Kara.

- Prestižna međunarodna nagrada za operetu osnovana je 1986. godine sa namerom da se oda počast umetnicima koji su doprineli razvoju i uspehu operete, njenom promovisanju u svetu u različitim izrazima - navodi se u obrazloženju nagrade.

- Hvala moji dragi Tršćani, hvala mojoj Italiji koja mi je prva širom otvorila vrata, hvala žiriju koji me je nagradio, svim kolegama na sceni, orkestru, publici koja je ispunila salu Teatra Roseti preko poslednjeg mesta i hvala mojim Srbima koji su došli ovde večeras da me podrže – rekla je Jadranka Jovanović sa oduševljenjem i ponosom prilikom dodele nagrade.

U umetničkom delu večeri, uz pratnju FVG orkestra izveden je program Gala koncerta pod nazivom "Od slave opere do lepršavosti operete", u kome su pored Jadranke Jovanović učestvovali: tenor Andrea Bineti, soprani Maria Đovana Mikelini i Olivera Tičević, uz saradnju sa baletskim ansamblom "Artinscena", na čelu sa koreografom Mariom Brunom Raimondi, pod upravom uvaženog dirigenta Romolo Đesija.

- Pravljenje muzike sa Jadrankom Jovanović je nešto specijalno. Ona je veliki umetnik! Komunikacija koju smo ostvarili bila je magična, kao da se poznajemo godinama, a praktično, upoznali smo se dan pre koncerta. Njena poezija, tehnika pevanja, a najviše njeno srce i nena strast u umetnosti je nešto potpuno autentično. Njena umetnost je maestralna! Rad sa Jadrankom Jovanović za mene je veliko iznenađenje, ali u isto vreme i poklon, dar koji ću nositi u srcu zauvek – rekao je maestro Đesi nakon konceerta.

U okviru muzičkog dela programa najlepšim melodijama proslavljena je dvostruka godišnjica, dvesta godina od rođenja dva značajna kompozitora, Žaka Ofenbaha i Franca fon Supea, koji se smatraju ocima i utemeljivačima bečke operete. Bilo je to uzbudljivo muzičko putovanje, koje se kretalo od poznate uvertire "Lake konjice", do eksplozivne, neodoljive i infernalne energije Ofenbahovog "Kan Kana", prolazeći kroz eleganciju i strast najpoznatijih operskih arija i melodija čarobnog sveta operete.

- Kao i celog mog života, u meni jednoj, iste večeri, bila su prezentovana tri operska faha, od sopranske arije Silve iz operete "Kneginja čardaša", sopranskog dueta iz operete "Kod belog konjića", preko mecosopranske "Habanere" iz opere "Karmen", zatim Rosinijanskog koloraturnog mecosoprana, sve do Orlovskog iz operete "Slepi miš" – objašnjava Jadranka Jovanović.

Dosadašnji dobitnici pomenute nagrade u Trstu koji su se istakli u žanru operete poznati su svetski operski pevači, dirigenti, reditelji, glumci, koreografi, među kojima su našoj publici najpoznatiji: Raina Kabaivanska, Elizabet Švarckopf, Nikolaj Geda, Alfredo Kraus, Danijela Mazukato, Max Renè Kosoti, glumica Marta Egert, austrijski reditelj Oto Šenk, italijanski reditelj i koreograf Đino Landi i mnogi drugi.

- Dobijala sam i ranije veoma važne nagrade, kao npr. nagradu Ministarstva kulture Rusije za projekat "Puškinijana" koji sam radila, ali ova nagrada je došla kao kruna svega onoga što se do sada dešavalo u mom umetničkom životu. U pravom trenutku, u godini obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Italije, kao još jedna lepota koja je ozarila dugogodišnje zamućeno lice Srbije. U tome je moja beskrajna radost, što znam da je ovo moglo da se desi ili ne u mom umetničkom životu, ali važno je što se desilo u umetničkom životu Srbije – ističe Jadranka Jovanović.

Autor: Nadlanu.com/K.S.D.
Foto: Giulio Pipolo - Associazione Internazionale dell'Operetta

Pogledajte još