Gala koncert "U čast Renatu Balestri" na velikoj sceni Narodnog pozorišta

Agencija "Fabrika" i Ambasada Italije, u saradnji sa Narodnim pozorištem, a u okviru događaja "Italijanska moda", organizovaće 26. aprila gala koncert kao sećanje na Renata Balestru, koji će biti održan na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Renato Balestra, veliki kreator i umetnik, prijatelj Srbije, preminuo je 26. novembra prošle godine, a ovaj događaj, koji će okupiti njegove brojne prijatelje iz Italije i Srbije, ima za cilj da oživi uspomenu na njega i oda zahvalnost za sve što je uradio za Narodno pozorište, naš grad i zemlju.

Na gala koncertu će nastupiti orkestar Narodnog pozorišta sa gostujućim dirigentom iz Italije, Jacopom Sipariem, koji je bio veliki prijatlej Renata Balestre.

Koncert će se sastojati iz 3 dela:

- 1. deo: Odlomci iz baleta "Labudovo jezero" Petra Iliča Čajkovskog. U okviru ovog dela koncerta, prvaci baleta Narodnog pozorišta će izvesti segmente iz istoimenog baleta, za koji je kostime kreirao Renato Balestra.

- 2. deo: Izvođenje čuvenih, popularnih i omiljenih arija Renata Balestra, kao velikog poznavaoca klasične muzike, sa solistima, operskom pevačicom iz Italije, sopranom Ripaltom Bufo i Jadrankom Jovanović, prijateljicom Renata Balestre.

- 3. deo: Izvođenje numera iz opere "Pepeljuga" Đoakina Rosinija. U okviru ovog dela koncerta, kao solisti će nastupiti Ripalta Bufo i Balestrina omiljena Pepeljuga, Jadranka Jovanović. U toku trajanja ovog dela, manekeni će u formi performansa predstaviti čuvene kostime iz istoimene opere koja je na repertoaru Narodnog pozorišta, a koje je kreirao Renato Balestra.

Ono što povezuje sva 3 dela koncerta su spektakularni kostimi Renata Balestre koje je radio za Narodno pozorište u Beogradu. Opera "Pepeljuga" je, kažu, najprodavanija predstava u istoriji Narodnog pozorišta, a, kako se smatra, pre svega zahvaljujući kostimima koje je Renato kreirao. Premijerno je izvedena 1998. godine, a obnovljena premijera bila je 2017. godine.

U toku događaja, na velikom ekranu će biti emitovani snimci i odlomci brojnih revija koje je Renato Balestra održao u Beogradu, ali i humanitarnih događaja na kojima je učestvovao, odlomci opera i baleta na kojima je radio. Na kraju će na scenu izaći njegova ćerka i naslednica, Federica, kao i njegovi prijatleji iz Italije i Beograda.

Gala koncert će režirati Ana Grigorović, rediteljka Narodnog pozorišta.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još