Novac za setvu − u aprilu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radiće normalno u periodu do formiranja nove Vlade Srbije i sve što je ugovoreno biće isplaćeno, izjavio je juče državni sekretar u tom ministarstvu Milan Petrović. Sve uredbe Vlade Srbije koje se odnose na poljoprivredu biće sprovedene, a naročito ona o podsticajima od 100 evra po hektaru obradive površine, rekao je on na tribini "Agrarna politika u 2008. godini", naglasivši da će isplate po tom osnovu početi od kraja ovog meseca. 

Petrović je napomenuo da se samo čeka 31. mart, kad treba da stignu izveštaji o registraciji i preregistraciji poljoprivrednih domaćinstava, kao i o posejanim površinama, kako bi se preciznije znalo da li će ti podsticaji iznositi 8.000 dinara ili nešto više. 

On je napomenuo da su u Ministarstvu poljoprivrede svesni toga koliko je primarnim poljoprivrednim proizvođačima hitan novac za predstojeću, prilično poskupelu prolećnu setvu i dodao da će država učiniti sve kako bi im olakšala taj veliki posao. Na tribini o agrarnoj politici bilo je najavljeno i učešće ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića, ali je on, kako je objašnjeno, otkazao dolazak zbog obaveza u DS posle jučerašnje najave raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora. U radu skupa, koji je u okviru trodnevnog programa "Dobar dan, domaćine" na Novosadskom sajmu organizovala redakcija časopisa "Moje gazdinstvo", osim predstavnika Ministarstva poljoprivrede, učestvovali su i mnogobrojni drugi agrarni stručnjaci, kao i više od stotinu poljoprivrednika. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još