SAVEZNIK LEPOTE: Zbog čega je vitamin E ključan za negu vaše kože tokom leta?

Jedan značajan vitamin koji možemo pronaći na etiketama svojih preparata za negu je vitamin E. Prema rečima poznate estetičarke Rene Roulo, vitamin E je antioksidans koji hidrira i umiruje kožu sa mnoštvom prednosti za vašu kožu. Najčešće se nalazi u hidratantnim kremama, serumima i u obliku specijalnih kapsula koje se mogu primeniti lokalno.

Da bi stekli utisak o ovom snažnom antioksidansu, neki vodeći stručnjaci često objašnjavaju tačno šta vitamin E može učiniti za vaš ten i zašto je tako koristan sastojak kada je u pitanju umirivanje, zaštita i hidratacija vaše kože.

Dobrobiti vitamina E

Vitamin E je moćan antioksidans koji se zapravo prirodno proizvodi u našoj koži. Ali takođe ćete ga videti navedenog kao sastojak u mnogim proizvodima za negu kože, koji sadrže sastojak za zaštitu od izlaganja suncu, UV zračenja, pa čak i zagađenja u vazduhu.

Takođe se često navodi kao sastojak uz vitamin C, i postoji zaista dobar razlog zašto. Iako vitamin C ima slična svojstva, studije su pokazale da oba vitamina zapravo bolje deluju zajedno kako bi zaštitili kožu od elemenata iz okoline. Vitamin E je takođe dobar za vlaženje i omekšavanje. U nekim slučajevima, antiinflamatorna svojstva takođe mogu pomoći u lečenju upaljene kože.

Najveća prednost vitamina E je zaštita od slobodnih radikala u okolini. Vremenom, slobodni radikali mogu izazvati promene na vašoj koži koje ne samo da ubrzavaju starenje, već vas čak mogu učiniti podložnijim problemima kao što je rak kože. Vitamin E pomaže u neutralisanju efekata stvari poput zagađenja i UV zraka kako bi zaštitio vaše lice.

Ne samo da će pomoći koži da ostane zdrava, vitamin E može stimulisati cirkulaciju i povećati proizvodnju kolagena, smiriti iritaciju i uravnotežiti višak proizvodnje ulja. On može pomoći u rehidrataciji suve kože omogućavajući dugotrajno zadržavanje vlage između ćelija vaše kože - mnogo duže od proizvoda bez nje.

Vitamin E može pomoći u poboljšanju i jačanju zaštitne barijere vaše kože, što može pomoći kod osetljivosti. NJegova antiinflamatorna svojstva često mogu pomoći u smirivanju iritiranih ili osetljivih mesta.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još