Izbori paravan za mućke

U izuzetno složenoj situaciji u državi, neposredno pred izbore, aktivnosti koje preduzimaju lokalni organi vlasti u vezi s transformacijom i privatizacijom javnih komunalnih preduzeća (JKP), a koje se sprovode bez kontrole vlade i bez njene saglasnosti, mogu izazvati štetne posledice po interese građana, upozorio je juče sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije (PKS) Branimir Ljumović. 

On je dodao da "možemo doći u situaciju da, po donošenju zakonskih propisa i usvajanju strategije o transformaciji i privatizaciji JKP, nećemo imati šta da transformišemo i privatizujemo". U saopštenju PKS, podseća se da je na sednici Odbora Udruženja za komunalne delatnosti prošle nedelje Ljumović najavio da će ovo udruženje nastojati da bude partner Vladi Srbije prilikom privatizacije javnih komunalnih preduzeća, kako ne bi bio narušen koncept koji, pre svega, odgovara interesima države. 

Predstavljajući izveštaj o radu, Ljumović je istakao da je Udruženje bilo uključeno u definisanje statusa javnih komunalnih preduzeća, visinu cena usluga, kao i u visinu zarada zaposlenih u ovoj oblasti i ukazao na inicijativu da se donese nacionalna strategija za transformaciju i privatizaciju komunalnih preduzeća u Srbiji, a na osnovu Studije o transformaciji i privatizaciji JKP koju su usvojili članovi Upravnog odbora PKS. Takođe, istaknut je i zahtev PKS da vlada donese moratorijum na sve aktivnosti koje se odnose na privatizaciju JKP do donošenja strategije, kao i da članovi Udruženja budu uključeni u rad grupe za izradu strategije transformacije komunalne delatnosti u Srbiji.

("Pregled")

Pogledajte još