SAVETI ZAŠTITNIKA GRAĐANA ZORANA PAŠALIĆA: Kako izbeći pravnu zavrzlamu duple kupovine stanova?

Zgrada u Ulici Zagrađe broj 2 u Mirijevu, mogla bi uskoro da promeni stanare i to zbog duple prodaje stanova. Sadašnji stanari su uredno kupili stanove od investitora koji je zgradu završio, ali je investitor koji je počeo gradnju i kupio parcelu – a objekat nikad nije izgradio – stanove prodao drugima.

Slučaj u kome se našlo dvanaest porodica u Mirijevu zbog duple prodaje stanova nije usamljen. Podaci Zaštitnika građana Zorana Pašalićapokazuju da je takvih do 2016. godine bilo više od 20.000.

On je rekao za RTS da, kako bi građani u "punoj snazi" imali svojinu na nepokretnosti, pored kupoprodajnog ugovora, ona mora biti uknjižena i tek kada se te dve stvari spoje, može se govoriti o potpunom pravu. Pašalić kaže da ako su u pitanju presuđene stvari, onda zaštitnik građana ne može da pomogne.

Ovo je samo poslednji u nizu ovakvih slučajeva. I jedni i drugi uredno su platili svoje stanove. S razlikom u tome što oni prvi u njima nisu živeli. Postavlja se pitanje mogu li sada obe strane da zaštite svoja prava.

Pašalić je izjavio da će ovaj slučaj svakako moći da se okonča sudskim epilogom.

- Koliko će jedna i druga strana biti zadovoljne ne bih prejudicirao, ali da ovakvih slučajeva ima mnogo i bilo ih je pre 2010. godine, kada je uveden jedinstven registar prometa nepokretnosti, a pogotovu posle 2014. kada su notari počeli da se na neki način bave kontrolom prometa nepokretnosti, to je svedeno na minimum ili nemoguće je da se takve stvari danas dešavaju - ukazao je zaštitnik građana.

Prema njegovim rečima, ovo su slučajevi od ranije. U ovom slučaju, prvi kupci su 2004. godine kupovali.

Čija prava pre mogu biti zaštićena?

Pašalić kaže da ne može da komentariše presudu, ali da se rad inspekcija može kontrolisati.

- Ne možemo da kontrolišemo rad suda, neću da komentarišem prethodnu presudu, mi možemo da kontrolišemo rad inspekcija, rad Katastra i, posredno, rad izvršitelja preko Komore izvršitelja, kao i javnih beležnika preko Komore javnih beležnika - rekao je Pašalić.

Kaže da je najteže da kada dođe neko ko se žali na to da je nezadovoljan presudom i vi ne možete da mu pomognete – ili je to pravosnažna presuda, pa ne možete da se mešate u rad sudova.

- Ali, kada su bile greške inspekcije ili je bilo grešaka u katastru, mi smo reagovali i takvih slučajeva ima dosta - dodaje on.

Pozvao je građane koji imaju sličan problem da se jave.

- Stalno je takvih poziva, sa velikom pažnjom obrađujemo te slučajeve, u pitanju je veliki novac, ogromna imovina, ako se ovakva situacija desi, može da napravi životni problem - napominje zaštitnik građana.

Pašalić kaže da ako su u pitanju presuđene stvari, onda Zaštitnik građana ne može da pomogne, ali ako se dešava nešto sada, što se tiče institucija koje mogu da kontrolišu, građani mogu da mu se obrate.

Novi vid prevare je nepoštovanje ugovora, kada je u pitanju kvalitet, brzina gradnje.

- Građani su se javljali, moraju prvo da se obrate nadležnoj inspekciji i kada ona obavi posao, ako su građani nezadovoljni tom odlukom obraćaju se nama, ili ako se ogluši inspekcija za nekom vrstom kontrole, onda se opet obraćaju nama - naglasio je Pašalić.

Pašalić kaže da se onda proverava rad inspekcije.

Lekciju treba obnavljati, šta je potrebno da građani znaju?

- Građani treba da znaju da to što imaju kupoprodajni ugovor, što uredno plaćaju infostan, poreze i druge dažbine u vezi sa nepokretnosti – ne znači da su osigurali svoju nepokretnost u smislu da je to njihovo. Da bi u punoj snazi imali svojinu, ta nepokretnost pored kupoprodajnog ugovora mora biti uknjižena, tek kada se te dve stvari spoje, može se govoriti o potpunom pravu - napomenuo je Pašalić.

Govoreći o zaštiti prava obe strane, što se tiče duple prodaje stanova, zaštitnik građana kaže da imate presudu koja je pravosnažna i izvršna i imate postupak koji je u toku.

- Neće moći i jedni i drugi da budu u stanu, kakav će biti sudski epilog ne bih prejudicirao - zaključio je Pašalić.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još