MUP UPOZORAVA GRAĐANE: Kruži nova SMS prevara

MUP upozorava građane da je u toku „fišing“ prevara sa SMS i imejl porukama u kojima se od građana traži „ažuriranje ličnih podataka“. Ne otvarajte linkove u porukama i nemojte da stupate u komunikaciju sa pošiljaocima, upozoravaju iz MUP-a.

Navode da građani koji, ipak, otvore link ili ostave lične podatke o tome odmah obaveste Službu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Posebno javno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) upozorava građane da je u toku „fišing“ prevara sa SMS i imejl porukama u kojima prevaranti zahtevaju da se „ažuriraju lični podaci“ zbog navodne „isporuke ili isplate“.

- Ni u kom slučaju ne otvarajte linkove koji su navedeni u poruci i nemojte da stupate u komunikaciju sa pošiljaocima na bilo koji način - navodi MUP.

Ističe se da je cilj prevare krađa ličnih i osetljivih podataka u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Ukoliko su građani otvorili link u poruci ili ostavili svoje lične podatke, kako bi se zaštitili od prevare, MUP savetuje da o tome odmah obaveste Službu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Posebno javno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

- Lični podaci se na internetu dele samo u izuzetnim slučajevima, i to kada se prethodno proveri validnost fizičkih ili pravnih lica koji potražuju podatke - zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Izvor: Danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još