IDEALNI DODATAK SVAKODNEVNOJ ISHRANI: Laneno brašno ubrzava metabolizam i stabilizuje nivo šećera u krvi

Laneno brašno je jedan od najvažnijih sastojaka zdrave ishrane. Ovo seme sadrži razgradiva i nerazgradiva vlakna koja odlično čiste creva.

Laneno seme sadrži pet slojeva, a spoljni sloj epiderm stvara sluzav materijal koji se aktivira u dodiru sa tečnošću. Taj sluzavi deo semena u crevima čisti sve nečistoće i izbacuje ih.

Stručnjaci smatraju da je laneno brašno zdravije i efikasnije od semenki lana, pa je preporučljivo da semenke sameljete u električnom mlinu za kafu pre konzumiranja.

Laneno brašno možete na razne načine svakodnevno koristiti u ishrani:

- dodajte kašiku lanenog brašna u doručak,
- kod pripreme sosova, dodajte u njega kašiku lanenog brašna,
- pomešajte kašiku lanenog brašna sa 25 ml kefira ili jogurta,
- dodajte malo lanenog brašna u testo za hleb ili kolače.

S obzirom na to da je laneno brašno bogato vlaknima preporučljivo ga je uvek konzumirati sa puno tečnosti.

Brži put do ravnog stomaka

Ako pokušavate da smršate ili poboljšate vaše prehrambene navike, laneno brašno bi trebalo biti jedna od namirnica redovno uključenih u vašu ishranu. Laneno brašno je bogato nutrijentima, ima brojna lekovita svojstva i odlična je zamena za belo brašno.

Ne sadrži gluten i idealno je za ljude kojima gluten uzrokuje zdravstvene probleme. Često se koristi za poboljšanje probave i olakšanje od zatvora. Takođe, može pomoći u snižavanju lošeg holesterola, a time i poboljšanju zdravlja srca i krvnih sudova.

Laneno brašno je bogato vlaknima koja stabilizuju nivo šećera u krvi. Sadrži ih čak 25%, od čega 12% čini posebna sluz koja snižava holesterol. Zdrava creva su put do ravnog stomaka. Laneno brašno deluje laksativno, te tako čisti creva od naslaga i toksina i podstiče rast dobrih bakterija.

Sadrži i lecitin koji pomaže u razgradnji nezdravih masnoća u probavnom traktu, a vlakna i sluz ih vežu za sebe i eliminišu iz tela čime sprečavaju njihovo zadržavanje u organizmu.

25% lanenog semena čine proteini visoke iskoristivosti s kompletnim profilom aminokiselina. Laneno brašno ujedno opskrbljuje organizam B vitaminima, kalijumom, magnezijumom i cinkom – esencijalnima za mršavljenje.

Lanene semenke najbogatiji su prirodni izvor lignana - supstanci biljnog porekla koje imaju niz lekovitih svojstava.

Lignani spadaju u skupinu prirodnih fitoestrogena sa snažnim antioksidativnim, antitumorskim, antiviralnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima, koji izuzetno pozitivno deluju i na zdravlje mozga.

Ukoliko želite da smršate, umesto večere pojedite šolju jogurta u koju ste potopili jednu do dve kašike lanenog brašna.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još