Kad Zagorka toči paukovaču…

Kada se poslednji put zakorači u "Radionicu za izradu mađije", film zauvek uđe pod kožu. I zato je Zagorka točila paukovaču…

Filmska magija – barem na tren razotkrivena izložbom kostima, scenografije i vizuelnih efekata iz filma "Čarlston za Ognjenku" – vraća se u neko skrovito mesto, da bi veliki ekran opet zasijao misterijom.

Izložba u Galeriji "Progres", sudeći po reakcijama publike na vizuelne aspekte filma "Čarlston za Ognjenku", vrlo adekvatnog naziva – "Radionica za izradu mađije", otvorila je vrata filmskih tajni za više hiljada posetilaca.

"Jedan dan izložbe ostaće posebno zapamćen", kažu nam organizatori. "U jednom satu izložba je imala čak 500 posetilaca!"

Skoro neverovatno. Mada, atraktivnost "ulaska iza scena fima", pokušaj razotkrivanja jednog dela tajni najskupljeg srpskog filmskog proizvoda u poslednje dve decenije, uverava u izuzetnu posećenost izložbe. Kažu: "Jedna od najposećenijih beogradskih izložbi u poslednjih nekoliko godina."

S obzirom na to da se otvaranje pretvorilo u provod do ranih jutarnjih časova, žurka zatvaranja delovala je kao logičan korak. Ali, ne bilo kakva žurka. "Radionica za izradu mađije" se samo za to – poslednje veče pred vraćanje u "filmsku ilegalu" - pretvorila u "Kafanicu kod Zagorke"!

Originalni šank iz filma. Svuda čokanjčići. Žene pokrpske služe goste. Osvetljenje "kao da će duhovi da zaplešu tango".

A na šanku ona – gazdarica kafanice Zagorka! Danica Maksimović je definitivno šou-vumen! Kako žena može da bude šmeker… Kostim iz filma, muštikla na usnama i Zagorkin/Daničin fazon.

Svi koji su se našli na žurci "Zagorka toči paukovaču" neće zaboraviti neposrednost ove filmske dive. Zahvaljujući njoj, ali i dobrom raspoloženju svih zvanica, jedna gradska galerija se samo za jednu noć pretvorila u… Pokrpski "Coyote Ugly"!

Dame, pogledajte Zagorkine čizme, pa kažite da ih ne biste sada odmah prošetale! I opanak i stileto. Nezamislivo? Sada više ne!

Uz Zagorkin šank stoje skoro sve zvezde "Čarlstona za Ognjenku" – filma koji je podelio i kritiku i publiku, ali svakako nikoga nije ostavio ravnodušnim. Skoro da je oživela scena iz kafane. Tu su Olivera Katarina, Katarina Radivojević, Sonja Kolačarić, Danijela Vranješ, Jovana Stipić, Erol Kadić… Među glavama gostiju viri i sombrero Uroša Stojanovića.

U "Kafanicu kod Zagorke" su svratili i filmski kritičar Aleksandar Radivojević, scenograf Veljko Despotović, autorka izložbe Ksenija Terzović, dramaturg Dimitrije Vojnov, umetnički direktor vizuelnih efekata Boban Savić Geto, menadžer i kompozitor Saša Dragić i mnogi drugi članovi ekipe filma i njihovi prijatelji.

Muzika najrazličitija. Talenat i iskustvo Rajka Novaka i njegovog "Old Time Swing Band" s uspehom voze svim putevima – od čarlstona i tanga do rokenrola i hitova Olivere Katarine. Ali, gosti ćaskaju… Tek poneko je zaplesao. Možda se žurka pretvorila u priliku za razgovor nekolicine koja je ostala i posle bliceva, kamera i Zagorkinog šoua, ali to i nije tako strašno. I dalje je bilo vrlo veselo i… filmski?! Koliko god je to danas u Srbiji uopšte i moguće…

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još