POSLE DUGE I TEŠKE BOLESTI: Preminuo Mihail Gorbačov

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u 92. godini posle duge bolesti, saopštila je Centralna klinička bolnica, prenele su RIA Novosti.

Mihail Gorbačov je bio politički vođa Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. i generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza. Nagrađen je Nobelovom nagradom za mir 1990. godine.

Ideološki gledano, Gorbačov je u početku svoje političke karijere bio naklonjen marksizmu i lenjinizmu, ali se do ranih 90-ih okrenuo ideji socijaldemokratije.

Vladavina Mihaila Gorbačova bila je obeležena pojmovima "perestrojka" i "glasnost" (reforme i otvorenost).

Kad je 1985. godine postao glavni sekretar sovjetske komunističke partije, krenuo je da revitalizuje sistem uvođenjem ograničenih političkih i ekonomskih sloboda, ali su njegove reforme izmakle kontroli.

Njegova politika "glasnosti" – slobode govora – omogućila je do tada nezamislivu kritiku stranke i države, ali je takođe ohrabrila nacionaliste koji su počeli da vrše pritisak za nezavisnost u baltičkim republikama Letoniji, Litvavniji, Estoniji...

Mnogi Rusi nikada nisu oprostili Gorbačovu turbulencije koje su njegove reforme izazvale, smatrajući kasniji pad životnog standarda previsokom cenom za demokratiju.

Nakon što je 30. juna posetio Gorbačova u bolnici, liberalni ekonomista Ruslan Grinberg rekao je novinskom izdanju oružanih snaga Zvezda: "Svima nam je dao slobodu – ali ne znamo šta bismo s njom".

Godine 1992. Gorbačov je pokrenuo međunarodni fond socioekonomskih i političkih studija poznat pod imenom Gorbačovljeva fondacija, zatim Međunarodni zeleni krst, a postao je i član Rimskog kluba.

Izvor: N1
Foto: BBC News - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još