ČISTA FIKCIJA: Mihail Gorbačov otkrio veliku neistinu iz serije "Černobilj"

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov rekao je da događaji predstavljeni u mini-seriji "Černobilj" televizije HBO ne odgovaraju u potpunosti stvarnosti. Gorbačov je to rekao u intervjuu za radio-stanicu "Govorit Moskva".

Prema prikazu iz televizijske serije, karijera Valerija Legasova, naučnika i člana komisije zaduženog za istraživanje uzroka i posledica nesreće u Černobilju, okončana je nakon što je predstavio svoju verziju katastrofe. Pored toga, otkrio je tajne informacije na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), održanoj u Beču 1986. godine.

Prema nekim istorijskim istraživanjima, Gorbačov je lično lišio Legasova titule heroja socijalističkog rada, a nakon njegovog govora u IAEA, karijera naučnika bila je okončana.

Gorbačov je opovrgnuo ovu teoriju:

- Nisam dao takva uputstva, a osim mene, ko bi ih drugi dao? To je čista fikcija.

Pored toga, Gorbačov je rekao da nije imao vremena da gleda seriju zato što je bio na lečenju u bolnici.

Miniserija "Černobilj", koja se sastoji iz pet epizoda, opisuje katastrofu černobiljske nuklearne elektrane, koja se dogodila 26. aprila 1986. godine. Katastrofa je oduzela živote nekoliko hiljada ljudi na direktan i indirektan način. Grad Pripjat, gde se nalazila elektrana, napušten je.

Sa samo pet epizoda, serija "Černobilj", koju je producirao američki kanal HBO, uspela je da se rangira na IMBD-u kao najbolja svih vremena.

Međutim, na postsovjetskom prostoru, očevici katastrofe seriju su oštro kritikovali, zbog promene događaja koji su se zaista dogodili.

Izvor: Sputniknews.com
Foto: Promo

Pogledajte još