"Bivoda" i "Tigar" prvi dobitnici nagrada

"Tigar" i "Bivoda" su društveno najodgovornija preduzeća u Srbiji u dve ocenjivane kategorije: velika, mala i srednja preduzeća, a nagrade su im uručene u petak u Privrednoj komori Srbije. U kategoriji velikih preduzeća u Srbiji, nagradu za korporativnu društvenu odgovornost (CSR) dobile su još i kompanija "Bol pekidžing" u Beogradu, pivara "Karlsberg" u Čelarevu, "Holcim Srbija" u Novom Popovcu i Erste banka u Novom Sadu. Nagradu CSR u kategoriji malih i srednjih preduzeća dobili su preduzeće "Ribon CMS" u Beogradu, "Jugohem" u Novoj Pazovi, kao i preduzeća iz Beograda "Eukons" i "Maja promet". Nagrada CSR se prvi put dodeljuje u Srbiji i deo je projekta "Uspostavljanje društvene odgovornosti preduzeća u jugoistočnoj Evropi", koji je u Srbiji počeo da se sprovodi juna 2007. godine,  a uključeno je 400 preduzeća. 

Kako je prilikom dodeljivanja nagrada kazao predsednik PKS Miloš Bugarin, društveno odgovorno poslovanje je način na koji kompanije ostvaruju balans između ekonomskih, ekoloških i društevnih zahteva, a istovremeno ispunjavaju sve svoje poslovne ciljeve i očekivanje svojih vlasnika. Biti društveno odgovoran znači ne samo ispunjavanje onog što se od preduzeća zakonski očekuje, već ići korak dalje i investirati nešto više u društveni razvoj i očuvanje životne sredine, rekao je on. Državni sekretar za ekonomske odnose s inostranstvom Jasna Matić rekla je da je društveno odgovorno poslovanje jedno od ključnih rešenja za dostizanje održivog razvoja, a ono će biti sve bitnije u Srbiji. 

Generalni direktor "Tigra" Dragan Nikolić rekao je da se poslovanje ove kompanije zasniva na principima poštovanja zaposlenih, kupaca, vlasnika i partnera, kao i odgovarajućem odnosu prema društvu i životnoj sredini. "Tigar" je do sada izgradio 1.200 stanova za zaposlene i dodelio 4.000 stipendija. "Bivoda" je osnovana 2000. godine, ima 104 radnika i opremu kapaciteta 18.000 litara mineralne vode dnevno. Glavne aktivnosti ovog preduzeća odnose se na očuvanje životne sredine i mere za otklanjanje štetnih uticaja na izvorišta vode, uz stalni monitoring. Dejan Trifunović iz PKS najavio je da će nagrade CSR postati tradicionalne i da je na ovogodišnjem konkursu u finalu apliciralo 49 preduzeća. 

U uži izbor ušlo je ukupno 17 preduzeća, od kojih je na kraju ostalo po pet u obe kategorije. Među kandidatima bili su i "Delta holding", Eurobanka, "Filip Moris", "Galeb grup", "Grand kafa", "HIP Azotara", "Knjaz Miloš", "MK grupa" i drugi. Sponzor projekta bilo je nemačko ministarstvo za ekonomiju.

("Pregled")

Pogledajte još