UKUSNO I ZDRAVO: Otkriveno koja je najbolja kombinacija namirnica za doručak

Kontrola šećera može se sprovoditi i ako jedete ukusnu hranu, potrebno je samo uneti male promene. Tako da ako ujutru pojedete zdrav obrok pun nutrijenata, to je odličan način za kontrolu šećera u krvi. Međutim, šta još možete uraditi posle ustajanja kako biste sprečili probleme tokom dana?

Prema rečima nutricionistkinje Ejmi Gudson, jedna od najboljih stvari koju možete uraditi ujutru za kontrolu šećera u krvi jeste da kombinujete ugljene hidrate pune vlakana s proteinima. Radi se o tome da su ovi nutrijenti važni za zdravu ishranu kod osoba koje imaju problema sa šećerom u krvi jer ugljeni hidrati uzrokuju skok nivoa šećera ako se ne kombinuju s namirnicama koje se sporo vare.

Ugljeni hidrati su brzi izvor energije i telo ih zahteva jer se jako brzo vare.

- Namirnice poput zobene kaše ili heba od celih žitarica sporo se vare, ali zaslađeno testo, kolači i slične namirnice uticaće na negativne promene ako ih jedete same - pojasnila je Ejmi Gudson.

Na sreću, ako doručku dodate ukusne proteine uz ugljene hidrate, možete lakše da kontrolišete šećer u krvi.

- Proteini se jako sporo vare, brzo zasite i ostave vas sitim dugo nakon obroka. Dakle, upravo će kombinacija namirnica pomoći da se šećer u krvi stabilizuje - dodaje Ejmi Gudson.

Stručnjaci i naučnici potvrdili su da se radi o jako dobroj kombinaciji za zdravlje.

Postoje dokazi da proteini neće povećati nivo šećera u krvi i mogu u stvari sniziti glukozu u krvi kod osoba koje imaju dijabetes tip 2.

Znači, ako jedete samo ugljene hidrate, možete računati na porast nivoa šećera u krvi, ali ako ih kombinujete s proteinima, možete učiniti puno.

To ne znači da morate da izbegavate ugljene hidrate, ali pazite koje jedete. Ejmi Gudson kaže da je moguće hraniti se ukusno i zdravo.

- Počnite dan tako da kombinujete jaja i proteine i hleb od celih žitarica, grčki jogurt s borovnicama i žitaricama, zobenu kašu sa semenkama i mesom, ili smuti s kravljim mlekom, grčkim jogurtom i voćem, ali ne s maslacem - otkrila je Ejmi Gudson.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.