"Gasprom" čeka Skupštinu

Ministar Popović tvrdi da nova skupština može ratifikovati Sporazum, dok se, po Dinkiću, on mora ponovo naći na dnevnom redu vlade.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović izjavio je juče da će Sporazum o saradnji Rusije i Srbije u oblasti gasne i naftne privrede sasvim sigurno biti ratifikovan posle formiranja novog skupštinskog saziva. 

- Nema razloga za nervozu. Ratifikacija u maju ili junu neće mnogo uticati na primenu Sporazuma - ocenio je Popović. 

Ministar tu tvrdnju zasniva na pretpostavci da će stranke koje su u prethodnom sazivu parlamenta podržale sporazum s Rusijom imati većinu i u budućem rasporedu snaga u Skupštini Srbije, pa zato ni ratifikacija neće biti sporna. 

- Gotovo je sigurno da će te stranke, bez obzira ko formirao vladu, takođe imati pozamašnu većinu u parlamentu, zbog čega mislim da ratifikacija neće biti sporna u narednom periodu nakon formiranja Skupštine - rekao je Popović. On smatra da kašnjenje ratifikacije ne bi trebalo da ometa i sporvođenje Sporazuma, jer je on dugoročan i predviđa da bi gradnja gasovoda trebalo da počne krajem 2011. godine. Popović je precizirao da će do sada dogovoreni rokovi biti ispoštovani, a to se pre svega odnosi na 25. maj 2008. godine, rok za formiranje zajedničke kompanije "Srbijagasa" i "Gasproma", koja bi bila zadužena za izradu studije izvodljivosti, a potom i izgradnju dela gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju. 

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će nova vlada morati ponovo da se izjasni o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom "Gaspromu". Dinkić je rekao da deo sporazuma potpisanog sa "Gaspromom" koji se odnosi na privatizaciju NIS-a nije dobar za Srbiju. 

- Zbog toga sporazum neće biti ratifikovan pre izbora i zbog toga će nova vlada morati ponovo da se izjasni o njemu - rekao je Dinkić. I potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić tvrdi da je prodaja Naftne industrije Srbije (NIS) bez tendera ruskom "Gaspromu" uslovljena prolaskom gasovoda kroz Srbiju, a da o detaljima kupoprodajnog ugovora tek treba da se pregovara. 

- Ruska Federacija i "Gasprom" imali su izbor - da gasovod ide preko Rumunije ili preko Srbije. Da bi išao preko Srbije, njihov uslov je bio da sklopimo ugovor i oko prodaje NIS-a - rekao je Đelić.

("Pregled")

Pogledajte još