Rnić: Genk nije jači od Anderlehta

Partizan do 2008. godine nikad u Evropi nije igrao protiv Belgijanaca. A, onda je zaređao: Standard, Briž, prošle sezone Anderleht i ove – Genk!

Lani je preko tima u kojem je bio Nemanja Rnić prešao do Lige šampiona, pa je nekadašnji defanzivac crno-belih, potom Anderlehta i proletos Beršota, prava adresa da se bliže upoznamo sa kvalitetima sledećeg rivala Partizana na putu ka evropskoj eliti.

- Genk je šampion Belgije, dobra ekipa, jak kolektiv, sa odličnim pojedincima. Možda im je timska igra najjači adut, koju trener Verkauteren ume dobro da postavi. Poredeći ih sa Anderlehtom od prošle sezone, ne vidim značajniju razliku u kvalitetu, ni u korist Genka niti u korist mog bivšeg kluba, približnih su kvaliteta - smatra Nemanja Rnić.

Ono što možda daje prednost Partizanu u odnosu na Genk je to što Belgijanci godinama nemaju nikakav rezultat u Evropi. Prošle sezone su u kvalifikacijama za Ligu Evrope bili bolji od finskog Intera, a onda ih je eliminisao Porto. Godinu ranije ih je na prvom koraku izbacio francuski Lil. Sezonu 2007/2008. su dočekali u kvalifikacijama za Ligu šampiona, gde ih je u drugom kolu eliminisalo - Sarajevo!

Šanse za prolazak dalje nekadašnji bek i štoper Partizana deli na pola.

- Genk igra baš lep fudbal, voli da se nadigrava. Međutim, crno-beli imaju šanse za prolaz. Recept je isti kao protiv Anderlehta prošle sezone: agresivno, maksimalno borbeno, uz poznatu pas igru Partizana. Recimo da su 50-50 procenti za prolaz dalje. Neće biti lako našem timu, ali neće biti lako ni Belgijancima.

Čini se da se u ovom momentu više zna o Genku, koji je sačuvao okosnicu šampionskog tima, nego o Partizanu, koji je promenio dosta igrača.

- Crno-bele čeka još uigravanja, teško je nešto o njima precizno zaključivati samo na osnovu meča sa Škendijom. Što se tiče Genka, mladi napadači Vosen i Ogunjimi su im možda najbolji deo tima, igraju za A reprezentaciju Belgije. Izraelac Barda igra iza njih i jako je opasan, uvek se šunja oko gola. Od Mađara Tosera, zadnjeg veznog, mnogo toga zavisi, pogotovo je odličan izvođač udaraca iz prekida. Tu je i Bufel, koji pleni iskustvom. Štoperi Žonele i Matuku su fizički jaki, ali su možda najslabiji deo tima. Nisu dobri sa loptom, ne snalaze se pod pritiskom - izdvaja „Ahilove pete“ Genka naš internacionalac Nemanja Rnić.

Izvor: www.novosti.rs

Pogledajte još