Akumulatori brend za EU

U minuloj godini proizvedeno je 700.000 akumulatora, a u ovoj godini biće duplirana proizvodnja, zahvaljujući novim investicijama.

Na Salonu automobila u Beogradu, štand Fabrike akumulatora iz Sombora privukao je pažnju brojnih posetilaca i poslovnih ljudi iz inostranstva. Uspešnost ove fabrike objašnjava se nabavkom savremene opreme za proizvodnju iz Amerike, Italije i Velike Britanije. Pre tri godine modernizovana je proizvodnja akumulatora nove generacije na bazi kalcijumske legure. Akumulatori pod imenom "black horse" proizvode se na opremi vodećih američkih i evropskih proizvođača, a time su ispunjeni veliki zahtevi evropskih standarda kvaliteta. Od 2006. godine Fabrika akumulatora Sombor posluje u sastavu koncerna "Farmakom M.B." u Šapcu. Ulaskom u koncern obezbeđene su velike mogućnosti u razvoju asortimana novih proizvoda, modernizaciji postojeće opreme, a nove investicije obezbeđuju vrhunski kvalitet proizvoda. 

Na ovaj način zaokružen je tehnološki ciklus u proizvodnji plastike (kućišta za akumulatora), kao i proizvodnji metala olova i olovnih legura. Proizvodi ove fabrike akumulatora su brend za tržište Evrope, Azije i Afrike. Magda Eraković, rukovodilac Službe marketinga, ističe da je ova fabrika, koja zapošljava oko 500 radnika, proizvela 2007. godine preko 700.000 akumulatora za tržište Srbije i mnogih inostranih zemalja. Od ove proizvodnje 45 odsto akumulatora plasirano je u bivše jugoslovenske republike, zatim u Mađarsku, Slovačku, Češku, Rumuniju, Bugarsku, Italiju, Rusiju, Belorusiju, Kuvajt, Poljsku, Iran, Austriju, Libiju... S novim investicijama, koje su u toku, polovinom ove godine biće završena izgradnja nove proizvodne hale od 2.300 metara kvadratnih, pa će proizvodnja akumulatora biti udvostručena. Realno je očekivati da će fabrika akumulatora u Somboru biti vodeći lider ovog proizvoda u Evropi. 

Nova tehnologija livenja pokazala se kao superiorna u pogledu kvaliteta akumulatora u odnosu na druge sisteme. Ovaj sistem uklapa se u tehnološku budućnost akumulatorske industrije. Investiranjem nove opreme za proizvodnju akumulatora, ova fabrika se svrstava u red savremenih i modernih fabrika. Odabrana tehnologija daje lakše, jače baterije vrhunskog kvaliteta. Akumulatori proizvedeni u Somboru imaju performanse u različitim vremenskim uslovima od minus 40 do plus 75 stepeni Celzijusa. U fabrici se posebno vodi računa o kvalitetu isporučene robe, koja se testira na uređaju za završnu kontrolu. Inače, za kvalitet akumulatora poseban značaj ima kontrola čistoće ugrađenog metala - čistog olova i glavnih legura. Akumulatori imaju sertifikat kvaliteta ISO 9001 : 2000, dobijen od ugledne britanske sertifikacione kuće BSI. U ovoj somborskoj fabrici, dobrom organizacijom rada i disciplinom kod svih zaposlenih postižu se zapaženi rezultati, a poslovodstvom rukovodi istaknuti privrednik Radomir Mijailović, generalni direktor. Fabrika akumulatora u Somboru za uspešno poslovanje i kvalitet svojih proizvoda dobitnik je brojnih priznanja.

("Pregled")

Pogledajte još