Uhapšen Goran Hadžić

U 11 sati očekuje se obraćanje predsednika Srbije Borisa Tadića, na kom će biti saopšteni detalji ove akcije.

Podsetimo, nakon hapšenja ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, 26. maja u Srbiji, Goran Hadžić ostao je jedini haški begunac čije izručenje Hagu se zahtevalo od Srbije.

Poslednjih dana u javnosti su se čule vesti da je Hadžić uhapšen ali je to ubrzo iz državnog vrha demantovano, uz uveravanja da se intenzivno radi na hapšenju poslednjeg haškog begunca kao i da su sve aktivnosti države usmerene na njegovo pronalaženje.

Advokat Toma Fila kaže za B92 da će procedura njegovog izručenja Haškom tribunalu teći kao i u slučaju Ratka Mladića, odnosno prvo sledi identifikacija uhapšenog u pritvorskoj jedinici, zatim upoznavanje s procedurom i optužnicom, a nakon što sudsko veće donese odluku o njegovom izrućenju, Hadžić može krenuti put Haga.

Goran Hadžić - Biografija

Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Haško tužilaštvo navodi da je Hadžić imao efektivnu kontrolu nad pripadnicima srpske milicije i srpske nacionalne bezbednosti u bivšoj SAO Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu, koje se zajedno sa TO, bivšom JNA i paravojnim formacijama Vojislava Šešelja i Željka Ražnatovića iz Srbije smatraju odgovornim za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj.

Goran Hadžić tereti se za progon nesrba na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za pokušaj istrebljenja i ubistva "više stotina Hrvata i nesrba", za prisilno zatvaranje i zlostavljanje logoraša u kampovima u Dalju, Erdutu u Hrvatskoj kao i u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici u Srbiji, te za uništavanje i pljačku imovine nesrpskog stanovništva u Istočnoj Slavoniji.

Pogledajte još