Snivati, Dole sasvim južno (umetnost stakla)

Ema Varga (rođena 1952. godine u Adi, Jugoslavija, a sada živi i radi u Australiji, do 1995. godine koristila ime Emilija Marodić) predstavila se  beogradskoj publici samostalnom izložbom umetničkih predmeta od stakla "Snivati, Dole sasvim južno" u četvrtak, 8. juna 2006. godine u 19.00, u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.  Uvodnu reč dala je Ivanka Zorić, direktor muzeja, koja je predstavila umetnicu, pozdravila ugledne goste i zahvalila se svima koji su učestvovali u realizaciji ove izložbe, a izložbu je otvorio H. E John Oliver, ambasador Australije u našoj zemlji. Ambasador se obratio prisutnima, uz izvinjenje što će govoriti na engleskom jeziku, zahvalio se svima koji su pomogli da do ove izložbe dođe i pozdravio sve ljubitelje lepih umetnosti. Njegov inspirativni govor bio je najvećim delom posvećen spajanju i prožimanju dveju kultura, koje se može osetiti i na radovima Eme Varga, a to je i ono što nosimo u sebi i sa sobom ali isto toliko i sve što spolja utiče na nas, kod Eme su to evropsko iskustvo i obrazovanje i australijski divni pejzaži, boje neba, okeana, zalaska sunca...boje koje se naslućuju, vibriraju, plamte...
Dejan Sandić je kao organizator izložbe krajnje profesionalno uradio svoj deo posla a za odličnu postavku izložbe pobrinuo se arh. Zoran Bulajić.
Štampanje kataloga i organizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, sponzori izložbe Australijska ambasada u Beogradu, Generalni konzulat Srbije i Crne Gore Sidnej i Jat Airways. .

Dragan Kljajić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.