MODERNE TEHNOLOGIJE UZIMAJU DANAK: U današnjem svetu rađaju se i novi problemi mentalnog zdravlja

- Danas se obeležava Svetski dan mentalnog zdravlja. Mentalno zdravlje nije samo odsustvo bolesti, nego i fizičko i ekonomsko blagostanje. U ovoj definiciji Svetske zdravstvene organizacije i stoji okosnica teškoća čoveka danas: vremena su burna, ubrzano se živi, promena je mnogo u svim domenima svakodnevnog života (previše posla, premalo slobodnog vremena, sve manje fizičke aktivnosti) - kaže dečji psihijatar i psihoanalitičar prim. dr Olivera Aleksić Hil.

Odgovarajući na pitanje kako savremeni način života i nove tehnologije utiču na decu, prim. dr Aleksić Hil ističe da deca često žive pored roditelja u paralelnim svetovima, te da oni često ne mogu da isprate tehnološku revoluciju kroz koju deca "slobodno plivaju".

- Ekrani su svuda oko nas, hipnotišu nas blještavim klipovima, mimovima, podkastima. Informacije su bombastične i uvek ekskluzivne. Lakše je odgledati klip nego upustiti se u razgovor, teže je pročitati knjigu nego konzumirati 'sažvakanu' verziju. I tako, u tom zamešateljstvu rastu deca koja gledaju slike i video snimke, a slabo ili nikako ne govore, teško dele i traže prijatelje u realnom svetu, a udružuju se preko multiplejera, lako prihvataju ponuđene 'nove vrednosti', a tradicionalne spremno bacaju u koš - navodi ona.

Prema njenim rečima, u tom novom svetu rađaju se i novi problemi mentalnog zdravlja.

- Usamljenost rađa depresiju, nesigurnost u svaki novi dan, anksioznost, zaključanost i nove bolesti strahove, preuranjena izloženost provokativnim eksplicitnim sadržajima, zbunjenost, uzbuđenost, agresiju... - kaže ona.

Na pitanje kako očuvati mentalno zdravlje, kako pomoći deci i roditeljima, doktorka ukazuje da danas postoji mnoštvo preventivnih programa, kao i da je tražnja za njima sve veća.

- Nije rešenje u povećanju broja psihijatara. Nešto se može učiniti i pre toga. Možemo osnažiti roditelje i decu kroz već postojeće programe šireći poruke od značaja. Oduvek je bilo 'bolje sprečiti nego lečiti', vratimo se nekim retro porukama i vrednostima i osnažimo porodicu zarad budućnosti naše dece, promocije zdravih stilova života pa tako i osnaživanja zdravlja, a protiv razvoja bolesti - zaključuje prim. dr Olivera Aleksić Hil.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još