IDEALNA ZA MRŠAVLJENJE: Izgubite kilograme pomoću dijete 1200 kalorija

Dijeta "1200 kalorija" je veoma popularna, a smišljena s ciljem da ljudima koji žele da smršaju pomogne da za kratko vreme izgube značajan broj kilograma.

Popularizovale su je holivudske zvezde, podržali modni časopisi, pa danas skoro svaka žena zna bar jednu verziju dijete koja se zasniva na brojanju kalorija.

Šta je tačno dijeta 1200 kalorija?

Kako bi dijeta bila uspešna, potrebno je da vodimo računa o tome koliko kalorija imaju namirnice koje unosimo. Upravo sam naziv dijete "1200 kalorija" govori koliki zbir kalorija koje unosimo ne sme da prelazi ovu brojku, koja je, prema mišljenjima nutricionista idealna za mršavljenje.

Dijeta 1200 kalorija plan ishrane.

Dijeta sa 1200 kalorija se bazira na preporučenom minimumu za zdravo mršavljenje, jer 1200 kalorija dnevno predstavlja dozvoljenu redukciju tokom dijete. Naime, ova dijeta je osmišljena tako da mudrim kombinovanjem namirnica mogu da se unesu sve hranljive materije koje su potrebne za pravilno funkcionisanje organizma.

Kako bi ova dijeta bila još efikasnija, poželjno je da se tokom dijete bavite nekom fizičkom aktivnošću, a takođe možete i koristiti preparat za mršavljenje, koji će vam pomoći da izgubite kilograme još brže.

Kako funkcioniše dijeta 1200 kalorija?

Dijeta od 1200 kalorija funkcioniše na ograničenom unosu ugljenih hidrata, čiji prekomeran unos utiče na stvaranje masnih naslaga u organizmu. Ova dijeta stvara deficit kalorija u organizmu, što znači da trošite više kalorija nego što ih unosite, i na taj način mršavite.

Obično se preporučuje da se na dnevnom nivou unosi oko 2000 kalorija, a unos od 1200 kalorija dnevno je dovoljan za mršavljenje. Naime, režim ishrane u kom zbir svih namirnica ne prelazi ovu brojku, omogućiće da se započne potrošnja suvišnih, uskladištenih kalorija, koje će tako pokrenuti proces mršavljenja.

Naravno, treba napomenuti da pre nego što započnete ovu dijetu treba da se konsultujete sa svojim lekarom o tome da li je ona bezbedna za vaše zdravlje.

Dijeta 1200 kalorija je prilično rigorozna i spada u brze dijete, i odlična je za pružanje dodatne motivacije i skidanje masnih naslaga sa stomaka, ali kako biste postigli trajne rezultate, potrebno je da u potpunosti promenite prehrambene navike i stil života. Zato treba napomenuti da dijeta 1200 kalorija ne sme da se drži duže od mesec dana, i da je možete ponoviti tek nakon dva do tri meseca.

Jelovnik dijete od 1200 kalorija

Dijeta 1200 kalorija je bazirana na smanjenom unosu ugljenih hidrata, što podrazumeva smanjen unos hleba, testenina, šećera, i tokom ove dijete možete unositi namirnice bogate ugljenim hidratima u količini od 50 do 150 grama. Dijeta 1200 kalorija podrazumeva uglavnom unos mesa, ribe, jaja, zelenog povrća, ulja, kao i mlečnih proizvoda. U minimalnim količinama je dozvoljen unos maslaca i sira, jer oni sadrže veoma malo ugljenih hidrata.

Naravno, tokom dijete veličina porcija treba da bude ograničena, kako biste mogli da kontrolišete unos kalorija. Kada su u pitanju namirnice bogate ugljenim hidratima, dozvoljen je unos celih žitarica i povrća, jer one sadrže dovoljnu količinu hranljvih materija, antioksidanasa i vlakana.

Za ovu dijetu ne postoji tačno određen jelovnik, jer ona pruža slobodu da kombinujete namirnice koje želite, ali je važno da u zbiru sve namirnice koje unosite svakog dana nemaju više od 1200 kalorija. Naravno, potrebno je i da se pridržavate pravila dijete.

Iako se čini da postoji veoma malo namirnica koje su dovoljno hranljive i obezbeđuju unos od 1200 kalorija na dan, ipak izvodljivo je da osmislite raznovrsan meni za svaki obrok, tako da se razlikuje svakog dana u toku nedelje. U nastavku teksta pogledajte primer jelovnika za ovu dijetu tokom jedne nedelje:

Prvi dan
doručak: 50 gr jogurta sa niskim procentom masti, pola šolje sitno iseckanog svežeg voća, 2 dl biljnog čaja bez šećera ili zaslađivača

ručak: dva kuvana jaja, tri sveža paradajza, sveži krastavci (do 20 gr) i sir parmezan (do 30 gr)

užina: jedno parče tost hleba, jedna kašika sira i jedna šljiva

večera: salata od 200 gr sa plavim patlidžanom

Za ručak jaja.

Drugi dan
doručak: jedno parče integralnog hleba, dve kašike marmelade, kafa sa mlekom bez zaslađivača i šećera

ručak: pečena ćureća prsa (do 100 gr), skuvani karfiol (do 200 gr), salata od kupusa (150 gr) začinjena sa limunovim sokom, jedna jabuka

užina: ceđeni sok od pomorandže (2 dl), jedna bonžita

večera: špagete u paradajz sosu (do 200 gr), kuvani grašak (oko 100 gr), kuvana šargarepa (200 gr)

Treći dan
doručak: zdrave žitarice (oko 100 gr), jogurt sa niskim procentom masti (oko 50 gr)

ručak: prečena ćuretina (100 gr), kuvane ili grilovane pečurke (do 100 gr), kuvani spanać (do 150 gr)

užina: dva parčeta integralnog hleba, dve kašike sira

večera: pečena govedina sa malo soli (do 120 gr), sveža zelena salata (100 gr), tri sveža paradajza

Četvrti dan
doručak: pet slanih krekera, jedna kašika sira, jedna šolja nezaslađenog čaja

ručak: kiseli kupus (200 gr), kuvani celer (200 gr)

užina: tost i marmelada (dve kašike na dva parčeta)

večera: pečena riba (100 gr), kuvane špargle (200 gr), mocarela (30 gr)

Za vačeru riba.

Peti dan
doručak: mleko (2dl) sa integralnim žitaricama (50gr)

ručak: pirinač (200 gr) sa tunjevinom (50 gr), kuvana šargarepa (200 gr) i kuvani spanać (450 gr)

užina: bezmasni jogurt (50 gr) i žitarice (100 gr)

večera: pečena piletina (120 gr), kupus salata (100 gr) sa limunovim sokom i kuvane pečurke (50 gr)

Šesti dan
doručak: dva parčeta tost hleba sa dve kašike marmelade, kafa sa mlekom bez šećera i zaslađivača

ručak: kuvani kukuruz (200 gr), crvena kupus salata (200 gr), šargarepa (200 gr)

užina: parče integralnog hleba, jedna kašika sira, sveže ceđeni prirodni sok (2dl)

večera: jagnjeće pečenje (120 gr), spanać (200 gr), jedna breskva

Sedmi dan
doručak: pet slanih krekera, kašika sira, šolja nezaslađenog čaja

ručak: špagete (200 gr) u paradajz sosu, mocarela (30 gr), jogurt sa niskim procentom masti

užina: kafa sa mlekom bez šećera i bonžita

večera: tri šnite pileće šunke, kuvana šargarepa (200 gr), kuvani grašak (100 gr)

Ukoliko se pitate kako smršati bez gladovanja, ova dijeta je idealna za Vas. Naime, tokom ove dijete nećete gladovati, zahvaljujući izbalansiranim obrocima, ipak treba da znate da ova dijeta strogo redukuje količinu kalorija koja se unosi u organizam, što može dovesti do manjka hranljivih materija u telu. Ovo se može dogoditi i ako koristite komplekse vitamina kao dodatak ishrani.

Zato je ovu dijetu najbolje držati kratkoročno, kako se ona ne bi odrazila loše na Vaše zdravlje. Spori i kontinuirani tempo mršavljenja je jednostavniji za kontrolu, bezopasniji i ima dugotrajni efekat, a idealan tempo za gubljenje kilograma je oko jedan kilogram nedeljno. Ovoj cifri treba da težite nakon što završite dijetu od 1200 kalorija i dobijete motivaciju da na duge staze promenite svoj način života. Samo tako ćete mršaviti i ujedno voditi računa o zdravlju svog organizma.

Računanje kalorija
Mnogi koji žele da izgube suvišne kilograme, često nisu sigurni kako da računaju kalorije, a ukoliko želite da držite ovu dijetu, veoma je važno da znate zašto su kalorije važne.

Unos kalorija se razlikuje za žene i muškarce, jer žena prosečno ima potrebu za 1400 do 2000 kalorija dnevno, dok kod muškaraca taj broj prelazi 2000. U našoj ishrani samo četiri komponente sadrže kalorije i to su belančevine i ugljeni hidrati (4 kalorije po gramu), alkohol (7 kalorija po gramu) i masnoće (9 kalorija po gramu). Vitamini, minerali, fitohemikalije, vlakna i voda ne sadrže kalorije.

Izvor: Elle.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još