UNUTRAŠNJA ODBRANA: Koje namirnice štite kožu od sunca?

Sa toplim, sunčanim danima koji su već uveliko deo ovog proleća, važno je razumeti da zaštita kože od sunca prevazilazi korišćenje samo krema sa SPF faktorom. Vaša ishrana igra nezamenjivu ulogu u unutrašnjoj odbrani kože protiv štetnih UV zraka.

Adekvatna hrana ne samo da služi kao dodatni sloj zaštite, već i nutritivno podržava zdravlje i vitalnost vaše kože.

U nastavku teksta saznajte kako da hranom ojačate svoju kožu tokom sunčanih dana.

Značaj hrane bogate antioksidansima

Antioksidansi su neophodni kada je u pitanju zaštita kože. Oni se bore protiv slobodnih radikala, smanjujući oštećenja izazvana sunčevim zracima.

Uključite u svoju ishranu namirnice kao što su borovnice, jagode, tamno zeleno lisnato povrće poput kelja i spanaća, kao i orašaste plodove i semenke. Ove namirnice ne samo da štite kožu, već doprinose i njenom sjaju i vitalnosti.

Vitamin C i koža

Vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, koji koži daje čvrstinu i elastičnost. Pored toga, ovaj vitamin ima i antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti od sunca. Citrusi, kivi, crvena paprika i paradajz su odlični izvori vitamina C. Učinite ove namirnice stalnim "gostima" na svom tanjiru kako biste ojačali otpornost svoje kože.

Omega-3 masne kiseline za zdravlje kože

Masne ribe kao što su losos, skuša i sardine bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje su poznate po svojim protivupalnim svojstvima. One pomažu u očuvanju celovitosti kožne barijere, štiteći je od štetnih uticaja okoline, uključujući sunce. Dva do tri obroka masne ribe nedeljno mogu znatno poboljšati zdravlje vaše kože.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Značaj hidratacije

Ne zaboravite na vodu! Pravilna hidratacija ključna je za održavanje elastičnosti kože. Pored vaše redovne dnevne doze vode (1 litar na svakih 25 kg telesne težine), uključite i hranu bogatu vodom kao što su krastavci, sočno voće i jagode, koje pomažu u hidrataciji iznutra prema spolja.

Beta-karoten i zaštita kože

Namirnice bogate beta-karotenom kao što su šargarepa, slatki krompir i bundeva, mogu pružiti dodatnu zaštitu vašoj koži. Beta-karoten se u telu pretvara u vitamin A, koji igra ulogu u "popravci" kože i može pomoći u zaštiti od sunčevih opekotina.

Zdrava hrana - zdravija koža

Uključivanje ovih moćnih namirnica u vašu svakodnevnu ishranu može vam pomoći da uvek budete spremni za izlazak na sunce, osiguravajući da vaša koža ostane zdrava, hidrirana i zaštićena.

S pravilnom ishranom, možete uživati u lepotama proleća i leta, znajući da ste učinili sve što je u vašoj moći da zaštitite svoju kožu od prvog dana kada sunce počne jače da peče. A uz kvalitetnu kremu za sunčanje i odgovarajuću odeću i šešir – svaki sunčani dan je u potpunosti vaš!

Ipak, ne zaboravite, vaša ishrana je vaš štit - iskoristite moć hrane za očuvanje lepote i zdravlja kože.

Autor članka: Stevan Brankov, nutricionista
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još