Kuda za vikend u letnje dane

Do kraja leta ostalo je još dosta toga što ne treba propustiti, a Rauch Ice Tea tim ima nove zanimljive predloge.

Viseći snovi

Od 11. do 20. avgusta u spektakularnom ambijentu smederevske tvrđave biće održan pozorišni festival Tvrđava teatar, ovog puta pod sloganom Viseći snovi. U glavnom takmičarskom programu biće osam predstava, a kao prateći sadržaji očekuju vas izložbe, tribine, ulični performansi i radionica koju će održati italijanska trupa Ateliercuncheon.

(old_image)

Predstava Ja sam vetar, u festivalskoj produkciji i po delu poznatog savremenog pisca Jona Fusea, u režiji Stevana Bodrože, biće izvedena 13. avgusta. Cena karte za događaje na sceni u Malom gradu koji svojom ekskluzivnošću nadmašuje slične prostore u regionu iznosi 300 dinara. Već prvi susret sa ovim fascinantnim prostorom aktivira direktne asocijacije na velika teatarska ostvarenja, postavke Šekspira, Molijera, Rasina...

Performansi u drugim delovima tvrđave i na ulicama i trgovima Smedereva su besplatni. Program festivala dostupan je na http://www.tvrdjavateatar.rs/program/. Toliko razloga da ovog leta da posetite Smederevo.

Soba šaputanja

Kraljevski dvor na Dedinju je otvoren za posete. Ključno pitanje je da li vi pripadate grupi desetina hiljada posetilaca koji su do sada posetili ovo reprezentativno zdanje izgrađeno u periodu od 1924. do 1929. godine po nalogu kralja Aleksandra I, ili ono, što se vas tiče, džaba egzistira, tako moćno i neponovljivo.

Među atrakcijama su Plavi salon, opremljen u baroknom stilu, sa slikama i skulpturama poznatih umetnika i Zlatni salon u renesansnom stilu, sa masivinim i izvanredno izrađenim mermernim stubovima i tavanicom, po kojoj je i dobio ime.

Ipak, prizemlje ili kraljevski podrum je posebna priča i doživljaj koji čine egzotične sobe i prolazi oslikani motivima iz ruskih bajki, Žar ptice i Šeherezade, ali i iz srpskih srednjevekovnih pesama i legendi. Tu je i soba šaputanja sa zidnom fontanom, kao i soba za projekciju filmova, igranje šaha i bilijara.

Zabava na kraljevski način. Oko Dvora su podignute pergole, parkovske terase, bazeni, paviljon i koncertna terasa. Iz Dvora, koji je na grebenu brda, pruža se veličanstven pogled na Dedinje, Košutnjačku šumu, Topčider i Avalu.

(old_image)

Josipa Lisac na Paliću

Jedna od najznačajnijih regionalnih pop umetnica, Josipa Lisac održaće koncert pod nazivom "Živim po svome" na Letnjoj pozornici, na Paliću, 31. jula.

Poznata hrvatska umetnica raskošnog talenta i specifičnog glasa, podsetiće publiku na svoj vanserijski umetnički opus koji je počeo vanvremenskim debijem „Dnevnik jedne ljubavi“.

Karte za koncert Josipe Lisac mogu se kupiti po ceni od 1.500 din na prodajnim mestima Event tima, a detaljnije informacije dostupne su na njihovom sajtu. Ovaj spekatl ne želite da propustite.

Pogledajte još