Dobar dan / Bonjour

Dobar dan, Daniel. 
Bonjour, Biljana. 
Dobar dan, Aleksandar. 
Bonjour, Michel, Siniša, Kikkie i Dragana.

Dijalog dva umetnička centra - Beograda i Liježa i dve umetničke škole. Dijalog umetnika srednje generacije kroz profesionalni rad i saradnju u fakultetskim grafičkim centrima, bijenalima grafike, umetničkim kolonijama, privatnim akcijama, izložbama... I izložbom u Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu.

Dijalog sedam umetnika grafičke struke, različitih senzibiliteta, afiniteta i ideja, ali povezanih ljubavlju prema umetnosti, lakše i lepše ostvarenom kroz druženje i profesionalnu saradnju. Iz druženja radi umetnosti nastaje umetnost iz druženja. Veza koja ima pun smisao tek kad da rezultate. Rezultat ovog (Dobar dan / Bonjour) druženja je pred nama i možemo samo da uživamo. A to je, valjda, i jedan od razloga (pretpostavljam, najvažniji) zbog kog smo došli, da vidimo šta to rade Daniel Sluse, Biljana Vuković, Aleksandar - Leka Mladenović, Michel Barzin, Siniša Žikić, Kikie Crevecoeur i Dragana Bojić. 

Prvi utisak je bogatstvo u različitosti, različitosti koje se dopunjuju, od geometrijske apstrakcije, preko lirskih pejzaža, simbola i znaka,  snažnog grafizma, ekspresivnog crteža, intimne minijaturne zabeleške, do suptilne poetičnosti. Radovi ovih umetnika su odraz individualnih razmišljanja, stila i postupaka, a jedini kriterijum za izbor radova za izložbu jeste da budu novijeg datuma. U jednom svom elementu, onom vizuelnom, postavka deluje kao zajednička izložba - uvid u savremena dešavanja na likovnoj sceni, i to je tačno, ali sigurno iznad te ravni, ravni na prvi pogled, stoji dublji smisao i ideja o komunikaciji u umetnosti i dijalogu umetnika.

Dobar dan svima koji vide vrednosti razgovora. Bonjour svima koji će doći da učestvuju u ovom divnom, otvorenom grafičkom dijalogu i sad, na ovoj izložbi, od 24. marta do 5. aprila 2008. godine, i na nekom sledećem događaju ove neformalne druželjubive grupe (koja polako prerasta u kolektiv, koji polako prerasta u instituciju).

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još