Kapetan Amerika: Mlaki "Inglorious Basterds"

Možda je Marvelov superheroj Kapetan Amerika najmanje "nadčovek" od ostalih, ali zato je najikoničnija figura zbog svog bekgraunda i svega što simbolizuje nakon transformacije. Od momka koji izgara od želje da postane vojnik, ali slabašno i bolešljivo telo ga u tome sprečavaju, do junaka koji mišićima, ali pre svega čašću, s pravom može da nosi težinu oba pojma: kapetan i Amerika.

POGLEDAJTE TREJLER: Prvi osvetnik: Kapetan Amerika

Kako je Stiv postao Amerika?

U vatri Drugog svetskog rata, Stiv Rodžers sanja da bude deo borbe za slobodu. Međutim, zbog zdravstvenih problema, malenog Stiva konstantno odbijaju na regrutaciji, čaki iako prst ujka Sema upire u sve da su Americi neophodni.

Međutim, u jednom od Stivovih pokušaja da ode na evropski front pojavljuje se doktor Erskin koji mu nudi način da ostvari svoje snove tako što će postati deo eksperimenta koji bi trebalo da američke momke pretvori u super-vojnike. Tako Stiv postaje Kapetan Amerika, a njegovo mršavo telo postaje mišićavo telo Krisa Evansa.

Hrabri Kapetan Amerika postaje "cirkuska zabava" sa zadatkom da podigne moral američkim trupama. Sve će se izmeniti kada sazna da je njegov najbolji prijatelj Baki zarobljenik zlog Johana Šmita i njegove organizacije koja preti da pokori ceo svet, smatrajući da Adolf Hitler nije dovoljno ekstreman u svojim idejama... Vođen patriotskim idealima Kapetan Amerika kreće u akciju sa svojim timom.

(old_image)

Kris Evans - više Čovek baklja nego Kapetan Amerika!

Gledajući Sebastijana Stana (ko gleda seriju "Gossip Girl" zna da mislimo na Kartera Bejzena) u ulozi Stivovog prijatelja Bakija, zapitamo se: A šta bi bilo da je reditelj Džo Džonston rizikovao i jednom Rumunu dao ulogu Kapetana Amerike? Pardon, ali to bi bilo apsolutno genijalno na toliko mnogo načina! Prvo, Sebastijan je ogroman talenat, zatim ima taj bezobrazluk u pogledu koji bi klasičnom junaku dao "twist" koji ovako prilično fali, klasično je lep baš kako treba za period Drugog svetskog rata... Razmislite o tome!

Bilo je čudno kada smo čuli da će Kris Evans, koji je već bio jedan superheroj (Džoni Storm odnosno Čovek baklja u serijalu "Fantastična četvorka"), igrati Kapetana Ameriku. Zapravo, to je jedini razlog zašto je to bilo čudno. Kada ga pogledate, on je dečko iz Bostona koga bi svaka američka mama poželela za zeta. All-American Boy moglo bi se reći, te je izbor za simbola američkog patriotizma iz popularnog stripa bio vrlo logičan.

Međutim, koliko god bio šarmantan, čak i vrlo uverljiv sa "bendžaminbatonovskim" momentima, Kris nam jednostavno nije prodao ovu priču. Setite se kako je glava Breda Pita "menjala" tela u Finčerovom filmu "Neobičan slučaj Bendžamina Batona"... E pa, tehnički je ovde to sasvim pristojno urađeno, a Kris je jasno izneo emociju momka punog hrabrosti sa fizičkom barijerom. Ali, kada krene akcija, jednostavno nešto "ne klikne" dovoljno moćno da ovog superheroja povežete sa Krisovim likom, iako on fizički sasvim odgovara, a čak je i dovoljno zbunjen...

(old_image)
Mlak uvod u predstojeći Marvelov film "Osvetnici"

Kroz celu radnju, koja je uzbudljiva, ali ne toliko da joj se ikada ponovo vratimo, kao da se insistira na nagoveštajima publici da sledeće godine stiže film "Osvetnici" (The Avengers) - jedan film koji će okupiti sve Marvelove junake. To je negde i u redu, jer Marvel, s pravom, mnogo računa na taj film.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU: Marvelov svet superheroja - The Avengers

Tako u filmu već imamo nagoveštaje Iron Mana. Tu je njegov otac Hauard Stark koga sjajno igra Dominik Kuper. Takođe, tu je i Crvena lobanja tj. Johan Šmit kome je poseban "fazon" dao Hjugo Viving.

Međutim, iako letnji zabavna, radnja ima samo sporadične šale i praktično je bez iznenađenja. Celim vajbom podseća na politički korektne "Basterdse" (film "Inglourious Basterds" Kventina Tarantina), a očekivali smo mnogo više duha, kako i pristoji Kapetanu Americi, koji u svojoj "veličini" je u duši i dalje onaj mali Stiv.

Zamislite koliko je sve mlako, kad i jedini poljubac između Kapetana Amerike i agenta Pegi Karter (Hejli Atvel) izgleda kao da mu tu mesto nije. Šteta...

Videćemo da li će "Osvetnici" osvetiti Kapetana Ameriku!

Pogledajte još