Litar ulja uskoro 145 dinara

Ove godine trebalo bi da budu obezbeđene dovoljne količine suncokreta i ostalih uljarica za potrebe domaće poljoprivredno-prehrambene industrije, što bi dovelo do zaustavljanja rasta cena jestivog ulja u narednom periodu, izjavio je juče ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljević. Veliko je interesovanje za povećanje površina pod uljaricama, pre svega, pod suncokretom, a rast površina pod tim kulturama i dobar rod koji se očekuje trebalo bi da zaustave rast cena ulja u narednom periodu, rekao je Milosavljević novinarima u Privrednoj komori Srbije. 

On je podsetio da će jestivo ulje poskupeti zbog povećanja cena inputa u proizvodnju, odnosno ogromnog rasta cena suncokreta, uljane repice i drugih uljanih kultura na svim evropskim i svetskim berzama. Milosavljević je rekao da je još uvek aktuelna odluka vlade po kojoj je dozvoljen interventni uvoz 15.000 tona jestivog ulja, čija cena može da bude maksimalno 95 dinara i koje bi trebalo da doprinese ublažavanju pritisaka na povećanje cena, ali je dodao da trgovci još uvek ne nalaze računicu da ulje uvezu. 

- Imam informacije da je jedan kontingent od nekih 10.000 tona u pripremi i da bi mogao u narednim danima da se nađe u Srbiji, ali toga je već bilo u prethodnim mesecima, pa sam i ja malo istrčavao s netačnim informacijama - rekao je Milosavljević. On je istakao da bi voleo da taj uvoz bude realizovan, jer bi to bila mala kočnica za najavljivane dalje korekcije cena jestivog ulja. Uljare "Vital" i "Sunce" najavile su prošle nedelje da će povećati maloprodajnu cenu ulja na najmanje 145 dinara za litar zbog skoka cena sirovina na svetskom tržištu, ali i rasta cena goriva i električne energije. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još