Mesečna ušteda 70.000 evra

Domaćinstva koja redovno izmiruju svoje račune za utrošenu električnu energiju dobiće od Elektroprivrede Srbije na poklon energetski efikasne sijalice koje štede električnu energiju i smanjuju emisiju ugljen-dioksida. Ove sijalice, proizvod kompanije "Filips", koja je na tenderu EPS-a ponudila najbolje uslove za nabavku 120.000 energetski efikasnih sijalica, namenjene su za 60.000 redovnih platiša izabranih kompjuterski, po principu slučajnog uzorka. Sijalice "filips softone" od 20 vati imaju osam puta duži životni vek od običnih, inkandescentnih sijalica, štede 80 odsto energije i smanjuju emisiju ugljen-dioksida za 34 kilograma po komadu, rekla je na jučerašnjoj "Filipsovoj" konferenciji za novinare stručnjak za osvetljenje te kompanije Anita Krivošić. Prema njenim rečima, zamena 120.000 običnih sijalica u Srbiji u proseku će omogućiti uštedu od preko 20 miliona kilovata električne energije godišnje. 

Na nivou jednog domaćinstva, u ekonomskom smislu upotreba jedne štedljive sijalice doneće uštedu od 3,2 evra na godišnjem nivou, dok će domaćinstvo u periodu od osam godina, koliki je životni vek jedne sijalice, uštedeti 25,6 evra, imajući u vidu sadašnju cenu struje. Naravno, kako se cena struje bude povećavala, a očekuje se da će u narednom periodu ona porasti gotovo dvostruko, i ušteda ostvarena upotrebom štedljivih sijalica, koje koštaju između 300 i 700 dinara, će se povećavati, istakla je Krivošićeva. Ona je dodala da se kod običnih sijalica čak 95 odsto uložene energije troši na zagrevanje prostorije, a svega pet procenata na osvetljenje, što dovodi do utroška struje i do pet puta većeg nego prilikom korišćenja štedljivih sijalica. 

Tako je utrošak struje tokom šest sati rada dnevno jedne obične sijalice 18 kilovat-časova mesečno, a 3,6 kilovat-sati kod upotrebe štedljive sijalice, što dovodi do smanjenja utroška od čak 14,4 kilovat-sati, odnosno uštede od 1.728 miliona kilovat-časova mesečno upotrebom 120.00 sijalica koje je EPS isporučio za 60.000 domaćinstava i smanjenje njihovog mesečnog računa za struju od 69.120 evra. Na godišnjem nivou, smanjenje potrošnje iznoslio bi oko 21 milion kilovata, što bi donelo uštedu od 829.440 evra. Najzad, ako bi sva tri miliona domaćinstava, koliko ih ima u našoj zemlji, zamenila samo po jednu sijalicu, ostvarila bi se ušteda od 518,4 miliona kilovat-sati, odnosno oko pet miliona evra, jer jedna štedljiva sijalica u svakom domaćinstvu smanjuje opterećenje elektroenergetskog sistema za 100 megavati. Takođe, redukuje se i potrošnja uglja za čak 832.000 tona, što mnogo znači za elektroenergetski sistem u Srbiji, u koji poslednjih 20 godina nije mnogo ulagano, zaključila je Krivošićeva.

("Pregled")

Pogledajte još