Nasilno otcepljenje vodiće ka ratu

Vlasi je za sarajevski "Dnevni avaz" prokomentarisao naredbu kosovskog premijera Hašima Tačija o opštoj mobilizaciji kosovskih bezbednosnih službi.

Vlasi je rekao da "kosovske vlasti neće dozvoliti provokacije iz Srbije, da oni vršljaju na teritoriji Kosova, ubacuju razne grupe, da dodju njihovi funkcioneri i podržavaju takav način ponašanja".

"Tu su KFOR i misija EULEX, ali institucije Kosova imaju ustavnu obavezu i odgovornost da štite teritoriju i granice Kosova. Potezi koje je preduzela Vlada Kosova usmereni su u tom pravcu. Na tome će se istrajati i tu nema kompromisa", rekao je Vlasi.

Prema njegovoj oceni, "Srbija ide na podgrejavanje napetosti na severu Kosova da bi se otvorila priča o njegovoj podeli".

"Pošto Srbija ne može više ovladati celim Kosovom i vratiti ga u svoje okrilje, ona bi da otcepi deo Kosova. To ne dolazi u obzir, jer će to biti uzrok rasplamsavanja novih sukoba", izjavio je Vlasi dodajući da, "Srbija ne može da pretenduje da uzme deo Kosova, a da onemogući Albance u Preševskoj dolini, kojih tamo ima više od 90 posto, da traže pripajanje Kosovu".

SARAJEVO, 3. avgusta 2011. (Beta)

Pogledajte još