Rešiti sudbinu nestalih u akciji Oluja

"Ti problemi su vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene penzije, konvalidacija radnog staža, kao i problemi u procesu stambenog zbrinjavanja, nemogućnost otkupa dobijenih stanova i problemi vezani za dobijanje državljanstva i za ekonomsku održivost povratka", naveo je Tadić u saopštenju.

On je ocenio da je pravedno što se ratni zločinci, odgovorni za zločine u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", nalaze pred Haškim tribunalom.

Koordinator Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" za Republiku Srpsku (RS) Mira Jovanović izjavila je da Hrvatska i dalje izbegava ekshumaciju grobnica Srba stradalih tokom "Oluje" što otežava identifikaciju posmrtnih ostataka 251 osobe.

Jovanović je navela da su tokom te hrvatske vojne akcije avgusta 1995. godine poginule ili nestale 1.922 osobe srpske nacionalnosti, od čega su 1.192 bili civili.

Predstavnici izbegličkih udruženja i zavičajnih klubova sutra će, na 16. godišnjicu stradanja Srba u Oluji, predati u ambasadi Hrvatske otvorena pisma za predsednicu Vlade Hrvatske Jadranku Kosor i potpredsednika vlade iz redova srpske zajednice Slobodana Uzelca u kojima će, između ostalog, tražiti rešavanje imovinskih pitanja.

BEOGRAD, 3. avgusta 2011. (Beta)

Pogledajte još