Rad Elene Karanfilović u Tejt modern galeriji u Londonu

London, 27. mart 2008. – U "Tejt Modern" galeriji u Londonu, sinoć je otvorena internacionalna izložba „Lepota različitosti“ kompanije Unilever, na kojoj je našu zemlju predstavila sedmogodišnja Elena Karanfilović iz Beograda sa likovnim radom „Konjići“. Predstavnica Srbije prisustvovala je otvaranju ove manifestacije i pratećem programu u Londonu koji je za sve učesnike pripremila kompanija Unilever.

Pored Elene, u Londonu su svoje radove izlagali i mališani iz Australije, Brazila, Meksika, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Grčke, Japana, Rusije i drugih zemalja. Kompanija Unilever ih je nagradila boravkom u Londonu u pratnji jedne osobe, specijalnim programom razgledanja znamenitosti grada i stručnim predavanjima i radionicama gde će moći da usavrše svoj talenat.

- Baš sam se lepo provela na izložbi i svi su mi rekli da im se sviđa moj rad. Uživam u šetnji po Londonu, a najviše mi se dopala kruna i nakit kraljice Elizabete koji sam videla u Tower kuli - kaže sedmogodišnja Elena, koja je ujedno i najmlađa učesnica ove manifestacije.

Nakon prikazivanja u galeriji dečiji radovi biće premešteni u Londonski nacionalni teatar gde će biti izloženi od 9. do 27. aprila ove godine.

- Veoma smo srećni što Srbija ima svoju predstavnicu na ovogodišnjoj izložbi u galeriji "Tejt Modern" u Londonu. Ponosan sam što smo podstakli mlade u Srbiji da posmatraju svet oko sebe, koriste umetnost da ispitaju različite teme i u isto vreme oslobode svoju kreativnost - rekao je direktor kompanije Unilever Beograd, gospodin Dan Rusu povodom učešća naše zemlje na ovoj izložbi.

Unilever je sponzor galerije "Tejt Modern" još od njenog otvaranja 2000. godine. Zahvaljući ovoj saradnji po jedan umetnik svake godine stvara novo umetničko delo za ogroman prostor Sale sa turbinama u ovoj galeriji. Tema ovogodišnjeg konkursa za osnovce i srednjoškolce iz celog sveta, „Lepota različitosti“, inspirisana je radom Doris Salsedo (Doris Salcedo), umetnice koja će svoju instalaciju postaviti na Unileverovoj seriji u galeriji Tejt Modern 6. aprila ove godine.

Za sedam godina postojanja projekta “Unilever internacionalna škola umetnosti” učestvovalo je 125,000 dece iz više od 45 država. Ovaj projekat ohrabruje mlade ljude širom sveta da slikaju, izrađuju skulpture ili instalacije na zadatu temu.

Na međunarodnom školskom umetničkom konkursu kompanije Unilever učestvovalo je više od 2.250 radova osnovaca i srednjoškolaca iz Srbije. Stručni žiri u Beogradu izabrao je tri najupešnija rada koja su poslata u London, od kojih je međunarodni žiri odabrao, kao najbolji rad, „Konjiće“ sedmogodišnje Elene Karanfilović.

Pogledajte još