SKIJAŠI ČEKAJU SNEG: "Vanredna" situacija u srpskim skijalištima

Visoke temperature za ovo doba godine izazivaju "vanrednu" situaciju u brojnim skijalištima, ne samo u Srbiji već i okolnim državama. To posebno važi za ski-centre na nadmorskoj visini ispod dve hiljade metara, a u našem najpoznatijem, na Kopaoniku od pedesetak uređenih skijaških staza ovih dana se skija samo na tri – dve su na padini Karaman grebena a treća je poznata pod nazivom Malo jezero. U pogonu je i žičara prema Suvom rudištu, ali ona služi samo za panoramsko razgledanje, jer se tom stazom zbog malo snega ne može skijati.

Darko Jovanović, direktor kopaoničkog ski-centra kaže da se i pomenute tri staze pod snegom samo krajnjim naporima i snalaženjem majstora nekako održavaju.

- Sneg je nanet ranije veštačkim osnežavanjem i jedva održavamo minimalnu visinu pokrivača za skijanje. Evo, dok razgovaramo, na planini je plus četiri stepena. Temperatura nije znatno niža ni tokom noći tako da je danima van pogona oprema za veštačko osnežavanje. Na te tri staze protekle i ove nedelje, ipak, dnevno dođe i do 1.500 skijaša. Uz domaće goste, ima i stranaca, najviše Kineza. Pratimo prognozu i nadamo se da će prvih dana posle dočeka Nove godine meteorološke prilike za nas biti povoljnije - ističe Jovanović.

Na pitanje o eventualnoj naknadi onima koji su ranije a za ovaj period kupili ski-karte Jovanović odgovara:

- Cene ski-karata su i za ovu zimu na nivou prošlogodišnje, uz popust od trideset odsto u ovom periodu početka zimske sezone. Oni koji ih zbog nedostatka snega ne budu koristili mogu to učiniti u bilo kom terminu, kada ove zime sneg prekrije Kopaonik.

Inače, kopaonički hoteli dobro su popunjeni za novogodišnje praznike, u većini postoje zatvoreni bazeni, pa umesto rekreacije na snegu za utehu može poslužiti i zimsko plivanje...

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još