IZBACITE IH IZ SVOJE ISHRANE: Zbog koje tri namirnice se gojite, brže starite i oboljevate?

Kako se hranimo i šta unosimo u naš organizam nije samo važno zbog dobijanja viška kilograma, od toga umnogome zavisi i naše zdravlje.

Naime, dijetetičar Luk Kori ističe da je najgora stvar koju možete sami sebi da uradite, je da jedete hranu koja ima visok sadržaj kalorija, natrijuma i dodatog šećera, a malo zdravih hranljivih materija, kao što su esencijalni vitamini i minerali.

Posebno je naglasio da bi sledeće tri namirnice trebalo potpuno da izbacite iz jelovnika i redovne ishrane:

Mesne prerađevine

Kori navodi slaninu, kobasice i delikatesno meso koje ne samo da ima mnogo kalorija, već ima i mnogo zasićenih masti i nekih nitrata, što može doprineti raznim bolestima. Međutim, Kori ističe i da je veoma važno održavati raznovrsnu i zdravu ishranu, a ne samo izbegavati određene namirnice.

- Postoji uravnotežena ishrana i neuravnotežena ishrana. Nijedna hrana sama po sebi neće ugojiti osobu ili naškoditi njenom zdravlju. Najvažnije je kako se pojedinačna hrana uklapa u celokupnu ishranu. Pošto postoji toliko mnogo faktora koji dolaze u igru kada jedemo svakog dana, toliko je mogućih obrazaca zdrave ishrane. Važno je da svako pronađe stil koji mu odgovara – zaključio je on, a piše "DeleciousFood".

Gazirana pića

Gazirana pića se veoma lako konzumiraju u velikim količinama, što može da doprinese velikom unosu kalorija i šećera.

- To može da dovede do gojenja, dijabetesa i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema - tvrdi on.

Smrznuta pica

Takođe, smatra da bi trebalo da izbegavate prženu hranu i peciva. Ističe da posebno obratite pažnju na unos pice, pogotovu one smrznute.

- Većina smrznutih pica sadrži mnogo kalorija, natrijuma, šećera i zasićenih masti i veoma malo korisnih hranljivih materija - rekao je Kori.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još