Devet stvari na koje treba da obratite pažnju kada kupujete kameru za video nadzor

Tehnologija video nadzora iz godine u godinu ostvaruje značajan napredak, a karakteristike kamera i prateće opreme postaju sve naprednije i savršenije.

Ipak, koliko je dobro imati mnoštvo mogućnosti izbora, toliko zbunjujuće i izazovno može biti oceniti kojim funkcijama kamere za video nadzor dati prioritet. Ako razmišljate o instaliranju sigurnosnih kamera za vaš dom ili poslovni prostor, sigurno se pitate na koje faktore treba da obratite pažnju pri odabiru. Mi imamo odgovor na vaše nedoumice.

U nastavku vam donosimo devet funkcija koje će vašu kameru za video nadzor učiniti efikasnom i pouzdanom u svim uslovima rada:

1. Snimanje videa visoke definicije (HD rezolucija)

Prošli su dani zrnastih, isprekidanih sigurnosnih snimaka. Kamere za video nadzor visoke definicije (HD) snimaju video zapis visoke rezolucije i pružaju jasniju sliku, što je neophodno i u preventivne svrhe, i kao dokaz u slučaju neovlašćenog ulaska na vaš posed. Zahvaljujući HD rezoluciji u svakom momentu ćete moći da vidite šta se tačno dešava u vidnom polju kamere.

Glavna razlika između visoke definicije (HD) i standardne rezolucije (SD) je broj piksela sadržanih u prikazanoj slici. HD slike imaju više piksela u poređenju sa SD, što znači da će HD sistem pružiti mnogo jasnije slike sa finijim detaljima. Obično u HD rezoluciju spada video zapis od 720p naviše - kamere sa slabijom rezolucijom bi trebalo izbagavati. Većina naprednih modela dolazi sa rezolucijom od najmanje 720p, a moguće ih je čak i nadograditi na 1080p.

2. Dvosmerni audio

Moderne kamere za video nadzor opremljene su dvosmernim audio sistemom - imaju zvučnik i mikrofon za dvosmerni zvuk. Sa ovom funkcijom, osoba koja nadgleda video nadzor može da komunicira sa osobom koja se nalazi u vidnom polju kamere.

Jedan od primera su kamere za ulazna vrata, koje vam dozvoljavaju da vidite posetioce koji se nalaze ispred vrata i da razgovarate sa njima. Dvosmerni audio je naročito zgodan ako imate decu ili starije o čijoj bezbednosti i dobrostanju brinete kada niste kod kuće.

3. Noćni vid i snimanje pri slabom osvetljenju

Instalacija kamere za video nadzor koja može da snima jasne slike u mraku omogućiće vam da zaštitite vaš dom ili poslovni prostor i tokom noći.

Kamere sa funkcijom noćnog vida se oslanjaju na tehnologiju infracrvenog svetla (IR) za noćno snimanje, a tokom dnevnih sati postavljaju infracrveni granični filter, koji filtrira srednje infracrvene talasne dužine kako bi sprečio loš kvalitet snimaka. Kada su u pitanju noćne ili infracrvene kamere, važno je da nabavite kvalitetan uređaj kako biste izbegli bilo kakve buduće probleme, jer jeftiniji modeli imaju tendenciju da izblede boje tokom dnevnog snimanja.

Kamere sa funkcijom noćnog vida mogu biti spoljne i unutrašnje; pored bezbednosne funkcije odlične su i za praćenje kućnih ljubimaca, dece i starijih članova porodice.

4. Skladištenje u oblaku

Jedna od opcija za čuvanje video zapisa je kupovina DVR-a, ali prostor za skladištenje kojim raspolažete biće ograničen. No, danas imate više opcija od DVR-a.

Sa odličnim bežičnim sistemima spoljnih kamera za video nadzor koje se povezuju na internet, možete da otpremite sve snimljene video zapise na skladištenje u oblaku - tzv. "cloud storage". Ne samo da dobijate više prostora za skladištenje, već takođe možete da proverite snimljeni materijal kamere sa bilo kog mesta gde imate pristup internetu.

Skladištenje u oblaku nosi još jednu bitnu prednost - dokazni materijal će uvek biti bezbedan, jer uljez ne može uništiti dokaze svog zločina krađom DVR-a ili trake.

5. Aktivacija detekcijom pokreta

Ako čuvate snimke koje su zabeležile kamere za video nadzor na DVR-u ili ako postoji ograničenje dostupnog skladišta u oblaku, ne želite da vaše kamere snimaju 24/7, jer bezrazložno koristite ograničene prostorne kapacitete.

Kamere koje se aktiviraju pokretom nude pravo rešenje za uštedu prostora za skladištenje video zapisa. Ove kamere su opremljene senzorom pokreta. Kada nešto uđe u vidno polje kamere, senzor pokreta aktivira kameru. Na taj način kamera snima samo kada za to postoji valjan razlog - aktivnost za snimanje.

6. Bežična komunikacija

Dani kada ste morali da razvlačite žice preko polovine vašeg doma da biste instalirali kameru su daleka prošlost. Mnoge današnje kamere za video nadzor su bežične i koriste wi-fi za komunikaciju sa kontrolnom pločom ili povezanim pametnim uređajem.

Kada instalirate kamere za video nadzor žice mogu predstavljati ograničenje i frustraciju - međutim sa bežičnim (wireless) kamerama, imate više opcija za postavljanje, a instalacija je takođe znatno pojednostavljena. Pored toga, vaše kamere nisu fiksirane za jedno mesto - možete ih pomerati kad god se za tim ukaže potreba.

7. Daljinsko praćenje

Sa kamerama koje se povezuju na internet možete pratiti video zapise u realnom vremenu bez obzira gde se nalazite. Sve dok imate internet konekciju, možete da koristite aplikaciju na svom telefonu, tabletu ili laptopu da biste pratili vidno polje kamere ili prethodno napravljene snimke.

Funkciju daljinskog praćenja možete da koristite da proverite kako su deca kada ste na poslu ili da se uverite da je vaš dom ili poslovni prostor bezbedan dok ste odsutni ili na odmoru.

8. Široki dinamički opseg

Dinamički opseg sistema kamera odnosi se na njihovu sposobnost preciznog snimanja u uslovima koji su svetli i tamni.

U nekim situacijama možete imati oblast u kojoj je deo polja veoma svetao, a drugi deo veoma taman. Kamera koja ima širok dinamički opseg može da uravnoteži svetlo u video snimku kako svetli delovi ne bi bili previše blještavi i neraspoznatljivi, a tamni delovi previše tamni - kontrast će biti podešen tako da jasno razaznajete snimljeni materijal.

9. IP ocena

IP ocena kamere za video nadzor određuje koliko je zaštićena od čvrstih materija i vode koji uđu u nju. IP je skraćenica za "Ingress Protection", a reč ingress u prevodu znači "ulazak".

IP ocena sigurnosnih kamera je predstavljena kombinovanjem dve cifre. Prva cifra je zaštita od čvrstih materija, a druga je zaštita od vode. Tri najčešće ocene koje ćete videti kod spoljnih sigurnosnih kamera su IP66, IP67 i IP68. Što je broj veći, to kamera ima veću zaštitu.

U bogatoj ponudi vodećeg distributera opreme za video nadzor Eurovik pronaći ćete spoljne i unutrašnje kamere naprednih funkcija koje će vam obezbediti dodatnu sigurnost, kao i dokazni materijal u slučaju provale. Suprotno opštem uverenju, vaš mir ima cenu - a sistem kamera za video nadzor je investicija koja će vam ga podariti.

Izvor: Promo
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još