STRUČNJACI SAVETUJU: Vakcinu protiv HPV-a trebalo bi da prime i dečaci

U Srbiji, rak grlića materice svake godine odnese najmanje 700 života, a pogađa više od 1.400 žena. Zbog toga je Srbija jedna od potpisnica Deklaracije protiv raka grlića materice, koja se pridružuje zemljama koje žele da zaustave ovu bolest do 2030. godine.

Kampanja "Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE", predstavljena je u Kragujevcu, gde je dom zdravlja u junu prošle godine započeo imunizaciju vakcinom protiv devet različitih vrsta virusa koji mogu izazvati rak grlića materice i druge vrste karcinoma, piše RTS.

Portparolka Doma zdravlja u Kragujevcu Danijela Petrović kaže da je u tom domu zdravlja do sada dato 640 doza vakcine "gardasil 9".

Vakcina je besplatna i ima je u dovoljnim količinama.

Daje se u dve doze deci od 9 do 14 godina, odnosno u tri doze deci od 15 do 19 godina starosti.

- Interesovanje je malo veće u grupi preko 15 godina - kaže Danijela Petrović i poziva roditelje da vakcinišu decu.

Napominje da ovu vakcinu treba da prime i devojčice i dečaci.

- Dečaci su prenosioci ove bolesti, ali bi i oni mogli da obole od nekog drugog karcinoma - ističe Petrović.

Vakcina "gardasil 9" proizvedena je 2006. godine, a do sada je dato petsto miliona doza. Nije zabeležen nijedan neželjeni efekat.

- Za sada nije zabeležena nijedna neželjena reakcija, to su podaci iz ostalih evropskih zemalja. Kod nas od 640 doza, apsolutno nijedna neželjena reakcija nije bila, čak ni otok ruke i slično - kaže Petrović.

Dodaje da su u promociju ove vakcine uključeni i zdravstveni sistem, i škole i grad, kako bi do roditelja stigle tačne i stručne informacije.

Srbija je druga zemlja po mortalitetu od raka grlića materice, a četvrta po učestalosti oboljevanja. Najviše mladih do sada je vakcinisano u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Šapcu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još