Počelo snimanje puteva

Auto-moto savez Srbije (AMSS) kao nosilac licence evropskog projekta Eurorap za bezbednost puteva počeo je juče, u saradnji s ministarstvima za infrastrukturu i unutrašnje poslove, akciju snimanja oko 3.000 kilometara puteva u Srbiji. Specijalno vozilo, pozajmljeno od Španije, krenulo je s ciljem da napravi video-snimke na osnovu kojih će biti utvrđeni nedostaci na putevima koji predstavljaju rizik u pogledu bezbednosti. Nakon dve sedmice snimanja potrebno je još oko mesec dana da se obrade video-snimci, a prvi rezultati o kritičnim tačkama, na osnovu 30 kriterijuma bezbednosti, biće utvrđeni krajem leta. 

Na tim osnovama biće preduzete konkretne mere za otklanjanje tih nedostataka, a ovakvu vrstu snimanja sve češće traže i međunarodne finansijske institucije, među kojima i Svetska banka, kada odobravaju kredite za rekonstrukciju puteva. Načelnik Uprave saobraćajne policije Stojadin Jovanović podsetio je da se u Srbiji događa jako veliki broj saobraćajnih nesreća u kojima je u 10 odsto slučajeva uzrok neki nedostatak na putu. 

- Prošle godine su 962 lica poginula. U prva tri meseca ove godine broj poginulih lica smanjen je za 50, odnosno za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine - rekao je Jovanović. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još