ISTRAŽIVANJE DALO ODGOVOR: Koliko bi osobe sa artritisom trebalo da vežbaju?

Ako vas bole kolena i imate artritis, verovatno vam je rečeno i da bi trebalo da vežbate. Postavlja se pitanje koliko?

Nasumično ispitivanje u Skandinaviji pokazalo je da su vežbe slabijeg i jačeg inteziteta jednako korisne, s tim da su vežbe jačeg inteziteta u maloj prednosti, prenosi Reuters.

U četiri bolnice, u dve zemlje, istraživači su upisali 189 pacijenata sa artritisom kolena koji izaziva bol i funkcionalna ograničenja.

Polovini je dodeljeno da radi 11 vežbi pod nadzorom u trajanju od 70 do 90 minuta tri puta nedeljno tokom 12 nedelja. Druga polovina je radila pet vežbi u trajanju od 20 do 30 minuta, po istom rasporedu.

Tokom sledeće godine, učesnici su ispitivani o njihovim simptomima, bolu, funkciji kolena i kvalitetu života.

Istraživači su očekivali da će intenzivniji program biti efikasniji, ali na njihovo iznenađenje, "obe grupe su se vremenom poboljšale, bez koristi od terapije visokim dozama u većini poređenja", objavili su u "Annals of Internal Medicine".

Opšti nalaz da intenzivniji tretman nije bio bolji ne znači nužno da je režim niskih doza jednako koristan, upozorili su istraživači.

Otkrili su da je režim vežbanja visokim dozama doneo blagu korist za sport i rekreaciju i za kvalitet života u šest i 12 meseci.

- Tretman visokim dozama bi mogao da bude poželjniji na duge staze za ljude koji vode aktivan život - rekli su oni.

Ovu studiju finansirao je Švedski fond za reumatizam.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još