Beogradska biznis kuća u Briselu

Skupština Privredne komore Beograda 4. decembra prošle godine donela je odluku o finansiranju, zastupanju i povezivanju privrede Beograda s institucijama, odnosno asocijacijama EU sa sedištem u Briselu i osnivanju Edukativnog centra, pod nazivom "Belgrade business house".

Privredna komora Beograda već duže vreme ima direktne veze s institucijama Evropske unije u Briselu, a ovo iskustvo govori da je za jednu zemlju i njenu privredu, kao i za sve njene kompanije, neophodno stalno prisustvo u centru Evropske unije. 

- Na to su nas upozoravali i svi zvaničnici EU s kojima smo kontaktirali i to je bio razlog da PK Beograda otvori svoj prvi edukativni centar upravo u Briselu - izjavio je za "Privredni pregled" predsednik beogradske Komore Milan Janković. Skupština Privredne komore Beograda 4. decembra prošle godine donela je odluku o finansiranju, zastupanju i povezivanju privrede Beograda s institucijama odnosno asocijacijama Evropske unije sa sedištem u Briselu i osnivanju Edukativnog centra pod nazivom "Belgrade Business House", koju će periodično voditi eksperti Komore za ekonomske odnose sa svetom, istakao je Janković. On je upozorio da je pred srpskom i beogradskom privredom, koja "pokriva" skoro dve trećine ukupne privrede, čitav niz izazova po pitanju usaglašavanja u ukupnom sistemu ekonomskih odnosa s inostranstvom, a najpre sa zemljama Evopske unije. 

- Iskustvo novih članica EU, odnosno njihovih privrednih komora, pokazuje da se proces pristupanja odvija daleko efikasnije i brže ukoliko se zasniva na stručnoj i jasno definisanoj podlozi, što podrazumeva brže usklađivanje s evropskim standardima i "evroedukaciju" privrednika. Beogradska poslovna kuća u Briselu baviće se upravo time - poslovnim povezivanjem i umrežavanjem, edukacijom, projektima partnerstva, lobiranjem i zastupanjem interesa beogradske i srpske privrede i organizovanjem zajedničkog nastupa domaćih preduzeća na međunarodnim sajmovima i izložbama - dodao je on. Janković je najavio da će Privredna komora Beograda kroz razne oblike međunarodne saradnje nastojati da svojim članicama, ali i svim ostalim privrednim subjektima Srbije, približi relevantne podatke, mogućnosti i uslove poslovanja na tržštu Evropske unije, a tim saradnika okupljen na projektu "Beogradska kuća" intenzivno će raditi na sticanju i prenošenju znanja i iskustava iz oblasti funkcionisanja institucija, politika i programa EU relevantnih za industriju, sektora usluga i administracije. 

- Domaćim privrednicima obezbedićemo učešće na seminarima, konferencijama i panelima vezanim za programe EU, praćenje EU acquis communautaire, pomoći učlanjenju u biznis asocijacije i organizovati njihov boravak u Briselu - dodao je on. - Zastupaćemo interese naše privrede u EU poslovima, ući ćemo u sistem upravljanja uticajima na formiranje odluka Evropske unije, povezaćemo se s EU medijima i kanalima komunikacije i dobro izučiti funkcionisanje fondova i programa finansiranja EU. Praćenje strukturnih razvojnih fondova Evropske unije, a posebno IPA − pretpristupnog fonda EU - u 2008. godini biće jedna od prioritetnih aktivnosti Privredne komore Beograda. Bespovratna sredstva IPA fonda, u iznosu od jedne milijarde evra, odobrena Srbiji do 2011. godine, namenjena su društvenom i ekonomskom razvoju zemlje, izgradnji institucija i ubrzanju procesa evropskih integracija i regionalne saradnje-  naglasio je Janković, dodavši da će posebno važna aktivnost Edukativnog centra Privredne komore Beograda biti lobiranje za fondove EU i instruktaža u pripremi aplikacione dokumentacije i izradi projekata.

("Pregled")

Pogledajte još