PREPORUKA NUTRICIONISTA: Suve šljive - hrana koja na prirodan način podiže nivo energije

Mnogi od nas imaju prepune rasporede i pokušavaju na sve načine da održe energiju na određenom nivou, najčešće konzumirajući drugu ili treću kafu, što nije baš najbolje rešenje.

Umesto kafe, čiji prekomerni unos može da dovede do glavobolje, problema sa spavanjem i anksioznošću, nutricionista Loren Manaker preporučuje suve šljive.

Poznato je da suve šljive deluju dobro na sistem organa za varenje, ali dobre su i kao izvor energije u vidu prirodnih šečera, jer ne prouzrokuju brzo povećanje nivoa šećera u krvi.

Hrana bogata šećerima izaziva da nivo u krvi prvo naglo poraste, a potom naglo padne, što dovodi do umora. Namirnice niskog glikemijskog indeksa, poput suvih šljiva, daju dugotrajniju energiju organizmu, piše CNBC.

Dodatni bonus je činjenica da je istraživanje iz 2022. godine pokazalo da redovno konzumiranje suvih šljiva može da pomogne očuvanju kostiju kako starimo.

Kako da konzumirate više suvih šljiva

Kada kupujete suve šljive, treba proveriti da li imaju dodate šećere, a postoje razne opcije kako možete da ih uključite u svakodnevnu ishranu.

Smuti

Za jutarnji smuti, izmešajte četiri očišćene suve šljive sa jednom bananom, smrznutim voćem, na primer, višnjama i pola šolje ovsenog ili drugog mleka.

Sa crnom čokoladom

Otopite malo crne čokolade na pari, pet suvih šljiva potopite u čokoladu, a zatim ostavite sve na nekoliko sati. Tako ćete dobiti desert pun vlakana i antioksidanata.

U pilećoj salati

Postoji puno recepata za pileću salatu, a dobar način da je poboljšate i iznenadite sve oko sebe jeste da dodate malo sitno seckanih suvih šljiva.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još