Neprihvatljivi jednostrani potezi Prištine

UJEDINJENE NACIJE, 30. avgusta 2011. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je u utorak Savet bezbednosti UN da povodom situacije na severu Kosova pošalje jasnu poruku prištinskim vlastima da su jednostrani potezi neprihvatljivi i da odgovorni moraju snositi posledice.

Jeremić je na sednici posvećenoj Kosovu rekao da je situacija u regionu pre nešto više od mesec dana iznenada postala manje bezbedna, manje stabilna i manje predvidiva.

"To je bila direktna posledica sračunate odluke albanskog secesionističkog rukovodstva da naloži ničim izazvan oružani upad na sever Kosova, što je deo opakog plana za nasilno nametanje nelegitimnog i neželjenog režima stanovnicima tog dela pokrajine", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije zato je pozvao Savet bezbednosti da "pošalje jasnu poruku počiniocima da je njihov unilateralizam u potpunosti neprihvatljiv".

Jeremić je takodje pozvao Savet bezbednosti da se posveti tome da na narednom sastanku jedine promene realnosti na terenu budu one koje su proizvod dogovora dve strane u dijalogu. Jeremić je ponovio ono što je napisao u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da "mora biti ponovo uspostavljeno predjašnje stanje".

..

Pogledajte još