Situacija stabilna, potrebna uzdržanost

Zamenik ambasadora Francuske Martin Brian poručio je da nema mesta nasilju na Kosovu i pozvao Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto.

"Dijalog Srbije i Kosova već je doneo određene rezultate. Sledeći sastanak je za nekoliko dana, podržavamo taj proces"
, rekao je Brian i dodao da obe strane moraju da pokažu spremnost za kompromis.

Ambasador Rusije Vitalij Čurkin naglasio je da njegovoa zemlja u potpunosti podržava integritet i suverenitet Srbije i ocenio da dešavanja od 25. jula na prelazima Jarinje i Brnjak destabilizuju "ionako krhku situacijuna Kosovu".

"Korišćenje Kforovih helikoptera za transport kosovske policije u julu je kršenje neutralnosti te misije"
, naveo je Čurkin i dodao da je zabeleženo više slučajeva da je i misija Euleksa vlastima u Prištini ostavila da rade šta hoće i podsetio da to nije u skladu sa mandatom te misije.

On je ukazao da je neprihvatljivo učeščhe Kosova na međunarodnim forumima van mandata Unmika i naveo da Rusija nije zadovoljna situacijom oko povratka raseljenih.

Ambasador Nemačke u UN Peter Vitig ocenio je da je situacija na Kim relativno mirna i ukazao na problem kriminala. Vitig je dodao da je incident na severu Kosova ukazao da pitanja u vezi sa severom treba da budu važan element u dijalogu izmedju Beograda i Prištine. On je naglasio da je stav Nemačke da se nezavisnost Kosova ne može dovoditi u pitanje.

Ambasador Velike Britanije Mark Lajal Grant pozvao je sve strane da budu kontruktivne i izrazio zabrinutost zbog dogadjaju u julu. On je podsetio da su kosovske vlasti nedavno sprovele popis stanovništva, ali da su vlasti na severu Kosova sprečile popis na toj teritoriji.

NJUJORK, 30. avgusta 2011. (Beta)

Pogledajte još