Savetovanje Ministara kulture, predstavnika SE i Uneska

Cilj savetovanja, koje se održava u okviru Samita šefova država jugoistočne Evrope, jeste da se napravi predlog akcione platforme koja bi bila predstavljena šefovima država koji će biti prisutni na Samitu u Viminacijumu.

Akciona platforma bi trebalo da ponudi osnove za unapređenje saradnje država i umetnika u regionu na stvaranju i očuvanju buduće baštine čovečanstva koju čini i savremena umetnost.

U okruglom stolu će učestvovati i umetnici iz zemalja regiona jugoistočne Evrope (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska), kao i drugi profesionalci iz sveta umetnosti.

Devetom regionalnom samitu Uneska, posvećenom savremenoj umetnosti i pomirenju u jugoistočnoj Evropi, koji će 2. septembra biti održan na arheološkom nalazištu Viminacijum, prisustvovaće predsednici sedam zemalja regiona.

Domaćin skupa je predsednik Srbije Boris Tadić, a učešće su potvrdili predsednici Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Prvanov, Crne Gore Filip Vujanović, Hrvatske Ivo Josipović, Makedonije Đorđe Ivanov i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Samit u Viminacijumu deveti je regionalni skup predsednika država jugoistočne Evrope i Uneska posvećen temama iz oblasti kulture.

Prvi je održan na Ohridu 2003. na temu "Dijalog među civilizacijama", a prošle godine domaćin je bio Istanbul gde se raspravljalo na temu "Muzika kao metafora kulturnog dijaloga".

Domaćini takvih skupova bili su i Tirana (2004), Varna (2005), Opatija (2006), Bukurešt i Sibiu (2007), Atina (2008) i Cetinje (2009).

BEOGRAD, 1. septembra 2011. (Beta)

Pogledajte još