Preminuo Duško Gojković: Odlazak našeg najznačajnijeg džez trubača

Džez trubač, kompozitor, aranžer i dirigent Duško Gojković preminuo je u 92. godini života sinoć u Minhenu, u kome je živeo, saopštila je Džez inicijativa.

- Otišao je nenametljivo i tiho, kakav je i bio. Duškova truba zvučala je prefinjeno, elegantno, snažno i prepoznatljivo. Autorski opus koji ostaje za njim obeležile su brojne kompozicije, a prvi u svetu u savremen džez uveo je harmonsko i ritmičko muzičko nasleđe Balkana. Otišao je večiti mladić sa trubom - piše u saopštenju Džez inicijative.

Nesumnjivo, Gojković je bio naš najznačajniji i najveći džez trubač, aranžer, kompozitor, čovek svetske karijere i prepoznatljivosti, koji je još za života stekao svoje mesto u istoriji džeza.

Duško je svirao i razvijao se u različitim u državama, kulturama i na kontinentima (Jugoslavija-Nemačka-Amerika-svet-Srbija) i svakako spada u najveće srpske umetnike u sferi umetničke muzike, u planetarnom kontekstu tokom druge polovine XX i prvom delu XXI veka.

Karijera i stvaralaštvo Duška Gojkovića obuhvatili su raspon od više od sedamdeset godina.

Od odrastanja kao tradicionalno vaspitani dečak u vreme Kraljevine Jugoslavije i uz traume njenog krvavog raspada u Drugom svetskom ratu, pa sve do odlaska na Zapad, susreta i saradnje sa kremom svetske džez scene, stvarajući karijeru koju nijedna bitna džez enciklopedija nije zaobišla.

Novembra 1956. godine sreće Majlsa Dejvisa, koji je došao na Duškov nastup nakon čega mu se pridružio i na bini.

Majls ga je pozvao da dođe u Ameriku, na cedulji mu je napisao svoju adresu i privatni broj telefona, rekavši: "Sada poznaješ mene, za početak to ti je dovoljno."

Duško prvi put odlazi u Ameriku 1958. Već septembra 1961. godine stiže pismo kojim se Dušku saopštava da je primljen na prestižni Berkli.

Po završenim studijama prihvata poziv Mejnarda Fergusona i pridružuje se njegovom Big Bendu.

Po raspuštanju Fergusonovog orkestra pridružio se Big bendu Vudija Hermana, gde je postao važan solista, ali ga je Herman ohrabrio i da počne da aranžira i komponuje za bend..

Usledila su brojna putovanja po svetu, Stejt department turneje, višegodišnji žiivot u autobusu, hotelskim sobama i brojnim gradovima.

Godine 1965. Duško se vraća u Nemačku. Avgusta 1966. snimljen je LP "Swinging Macedonia", prekretnica u Duškovoj karijeri.

Danas je to praktično priznat pravac "Balkan džeza".

"Balkan džez" je na svež, originalan i eklektički način obeležio vreme u kojem je Gojković živeo i stvarao, vreme u kojem se mešalo moderno i tradicionalno, istočno i zapadno.

Nakon mnogih uspeha, prebrodio je ozbiljnu zdravstvenu krizu, nakon koje se vraća na scenu na velika vrata, kada je u Njujorku snimio album "Soul Connection" za prestižnu izdavačku kuću Enja Records, njegovim glavnim izdavačem poslednjih nekoliko dekada.

Gojković je sam uvek na prvo mesto stavljao iskustvo i intimnost džez kluba naspram nastupa na velikim festivalima i u velikim koncertnim dvoranama.

Tokom karijere Gojković je svirao u svim bitnim džez klubovima na svetu, od najmanjih do onih većih, prestižnim svetskim koncertnim salama (pomenimo "Royal Albert Hall", "Carnegie Hall" i druge) i velikim džez festivalima, pa i na glavnoj sceni Festivala EXIT.

Iza Gojkovića ostaju stotine albuma na kojima je učestvovao kao član različitih ansambala, desetine albuma koje je snimio pod svojim imenom.

Poslednjih petnaest godina intenzivno i sa iskrenim zadovoljstvom je sarađivao sa Big Bendom RTS i snimio album "Latin Haze".

Nagradu i priznanje Berklee Master of Global Jazz Award dobio je januara 2021. Gojković je drugi umetnik koji je ovu nagradu dobio posle Vejn Šortera 2013.

Gut i Stanisavljević: Duško Gojković je legenda džeza i otišao je u jazz legendu

Duško Gojković je legenda džeza i otišao je u jazz legendu, saglasni su džez trubač Stjepko Gut i Dragoslav Fredi Stanisavljević, izvršni direktor Muzičke produkcije RTS-a, povodom smrti džez trubača, aranžera i dirigenta Duška Gojkovića.

Džez trubač, aranžer i kompozitor Stjepko Gut kaže da je Gojković otišao u jazz legendu.

- Duško mi je svojim životom i primerom pokazao da moji dečački snovi ne moraju i da ostanu samo snovi, jer je on svojom karijerom otvorio vrata ne samo meni. Bio je džez legenda. Naše prijateljstvo i saradnja trajali su preko 50 godina. Duško nastavlja da živi kroz svoju muziku i kroz uticaje na brojne generacije muzičara, kroz mene sasvim sigurno - rekao je Stjepko Gut.

Dragoslav Fredi Stanisavljević, džez trubač i izvršni direktor Muzičke produkcije RTS-a, kaže da je Duško Gojković jedan od najznačajnijih džez muzičara 20 veka.

- Njegov zvuk trube, kompozicije, aranžmani, rad sa ansamblima i Big Bendom Radio televizije Srbije, obeležili su svih 75 godina našeg orkestra. Lično prijateljstvo, sticanje znanja i privilegija zajedničkog muziciranja deo su mog muzičkog bića, zauvek. Duško Gojković, legenda džeza, otišao je u jazz legendu - kazao je Stanisavljević.

Izvor: RTV.rs, Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još