Zakonom protiv anoreksije

Londonski "Tajms" najavljuje da bi Francuska mogla da postane prva zemlja u svetu koja će se zakonskim merama boriti protiv ekstremne mršavosti (anoreksije).

Kako prenosi Radio Bi-Bi-Si u programu na srpskom jeziku, zatvor do tri godine i 45.000 evra moglo bi da bude maksimalna kazna kojom bi se, prema predlogu francuske vlade, ubuduće kažnjavali svi koji propagandnim porukama promovišu anoreksiju.

Na meti novih propisa naći će se mediji i svet mode, ali na prvom mestu internet stranice i blogovi takozvanih pro-ana pokreta.

Mnogi od njih, prema pisanju "Tajmsa", promovišu izgladnjivanje kao izabrani način života.

Devojke i mlade žene na njima često objavljuju fotografije svojih omršavelih tela, kao podsticaj i inspiraciju za druge.

Koliko prošlog meseca, podseća "Tajms", jedan francuski internet sajt izazvao je opšte zgražanje, jer je ohrabrivao čak i devetogodišnje devojčice da, u potrazi za savršenom figurom, pribegavaju plastičnoj hirurgiji i dijetama.

Pojedini francuski stručnjaci i vodeće ličnosti iz sveta mode, poput modnog kreatora Žan-Pola Gotjea, usprotivili su se nameri vlade u Parizu, tvrdeći da nije na državi da zakonom reguliše lepotu i estetske kriterijume, prenosi londonski dnevnik. 

(FoNet)

Pogledajte još