Počinje elektronsko prijavljivanje đaka za polaganje prijemnog ispita

Učenici osmog razreda koji nameravaju da upišu neku od specijalizovanih srednjih škola mogu od danas do 24. aprila da se prijave elektronski za polaganje prijemnog ispita preko portala Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs).

Oni koji se ne prijave preko portala mogu to da učine neposredno u matičnim osnovnim i srednjim školama u kojima će biti organizovano polaganje prijemnih ispita od 21. do 24. aprila, od 9 do 16 časova.

Na portalu Moja srednja škola nalazi se preliminarni plan upisa sa upisnim kvotama po obrazovnim profilima, a konkurs za upis učenika biće objavljen početkom maja.

Podsetimo, prijemne ispite polažu đaci koji će konkurisati za umetničke profile i škole za talente (muzičke, baletske i umetničke škole likovne oblasti), zatim za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima (za filološke nauke, za sport, za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, istoriju i geografiju, za scensku i audio-vizuelnu umetnost), kao i svi koji žele da upišu obrazovne profile u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku.

Ovi đaci prijemni će polagati pre završnog ispita, u periodu od 12. do 21. maja, u odgovarajućoj školi.

Prijemni u umetničkim školama likovne oblasti biće održan od 12. do 14. maja, 13. maja polagaće deca koja konkurišu za specijalizovana odeljenja za biologiju i hemiju, kao i za scenske i audio-vizuelne umetnosti, a za 13. i 14. maj su zakazani ispiti za one koji žele da upišu filološka odeljenja.

Od 19. do 21. maja biće organizovani prijemni u muzičkim i baletskim školama.

Za 20. maj zakazani su prijemni iz matematike za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposbnostima za računarstvo i informatiku, fiziku, geografiju i istoriju, dok će dan kasnije, 21. maja, zadatke rešavati đaci koji žele da se upišu u Matematičku gimnaziju i matematička odeljenja.

Prijemni za upis u bilingvalna odeljenja biće 20. i 21. maja, predviđeno je kalendarom Ministarstva prosvete.

Izvor: Danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još