Ljubiša Krstajić: Veliki hotelski lanci su počeli masovno da ulaze u all-inclusive sektor

Ljubiša Krstajić, osnivač Karisma Hotels & Resorts hotelske grupacije na konferenciji "Summer 2023" otkrio je neke zanimljive detalje o tome kako je tokom pandemije funkcionisala hotelijerska industrija na Karibima, gde njegova grupacija ima veliki broj hotela:

- Pandemija je bila veoma teška za našu industriju. Na Karibima od marta 2020. do kraja septembra 2020. svi naši hoteli su bili zatvoreni. U septembru 2020. smo počeli da otvaramo neke hotele, ali je do Nove godine iskorišćenost kapaciteta bila svega 10 do 20%. Tokom 2021. je za nas na Karibima celo evropsko i azijsko tržište i dalje bilo zatvoreno, dolazili su samo gosti iz SAD i to ne iz svih država već samo iz onih u kojima su republikanci bili na vlasti. Dakle, dolazili su nam turisti iz Teksasa, Floride i Džordžije. Nijednog gosta nismo imali iz Njujorka ili Kalifornije gde su na vlasti demokrate koje su imale mnogo restriktivniju politiku tokom pandemije! - ispričao je Krstajić.

O novim trendovima u hotelijerskoj industriji Krstajić kaže:

- U protekle dve godine uočavam trend da velike hotelske kompanije poput 'Hyatta' i 'Marriotta' ulaze vrlo ozbiljno u segment all-inclusiva što ranije nije bio slučaj. Takođe, američki fondovi snažno dolaze u Evropu, posebno u Grčku i Španiju gde kupuju hotele i zemljišta... Kapital se iz Amerike pomera u Evropu. Kada je reč o tur-operaterskoj industriji, sve više bukiranja se dešava onlajn i taj trend se nastavlja iz godine u godinu. U avio-industriji - low-cost kompanije su najavile veliki rast, kupuju mnogo novih letelica! To su neki od najvažnijih trendova koje uočavam!

Snimak cele konferencije pogledajte OVDE

Foto: Promo

Pogledajte još