DERMATOLOG OTKRIVA: Da li je tuširanje vrućom vodom dobro za kožu?

Tuširanje vrućom vodom najviše prija nakon dugog, stresnog dana i iako možda mislimo kako je to dobro za našu kožu zapravo može da ima suprotan efekat. A ako već imate suvu, dehidriranu kožu, mogli biste da napavite još veći problem.

Postoji nekoliko razloga zašto se vaša koža može isušiti nakon tuširanja, a to su prečesto tuširanje, korištenje prevruće vode, alergijska reakcija na sapun ili druge proizvode za pranje, hidratantne kreme ili druge proizvode nakon tuširanja ili možda čak kao reakcija na deterdžent za pranje veša kojim perete svoje peškire.

Dakle, kako kožu održati nahranjenom i vlažnom? Sledite ove korake koje savetuje specijalista za dermatologiju, Nik Voltjen.

Tuširajte se kratko i koristite toplu, ali ne pretoplu vodu

Česti vrući tuševi i kupke mogu da dovedu do suve kože koja svrbi ili čak do osipa. Hladniji ili mlaki tuševi čak i samo nekoliko puta nedeljno mogu održati kožu hidriranom i pomoći da kosa ostane jaka i sjajna. Ako vam je koža crvena nakon kupanja ili tuširanja, voda vam je prevruća. Hladni tuševi navodno čine vašu kosu sjajnijom, pa isprobajte.

Zaobiđite mirisne gelove za tuširanje i sapune
Koliko god predivni bili dizajnerski parfemisani gelovi za tuširanje, sapun isušuje kožu, skida prirodnu masnu barijeru, a mnogi su puni hemikalija. Umesto toga, pokušajte s blagim sredstvom za čišćenje bez mirisa ili hidratantnim gelom za tuširanje.

Vlažite kožu kremama i losionima koji štite

Nakon tuširanja, osušite se tapkanjem i nanesite losion, kremu ili ulje bez mirisa na svoju još uvek vlažnu kožu, što će vam pomoći da zadržite vlagu. Za većinu ljudi dovoljna je lagana hidratantna krema na bazi vode. Sastojci poput aloe, zobene kaše i kamilice mogu da ponude umirujuća svojstva. Takođe, razmislite o proizvodu koji sadrži ceramide, jer ceramidi pomažu u zaštiti i zadržavanju potrebne vlage za vašu kožu.

Izvor: N1 BiH
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još