Drugi Adria Summit počeo minutom ćutanja

Ovogodišnji Adria Summit koji se održava u Umagu i Portorožu, je zvanično otvoren 4. maja. Na ceremoniji otvaranja Boris Vujičić, jedan od organizatora, zamolio je prisutne da ustanu i minutom ćutanja odaju počast poginulima u Beogradu.

- Pre nego što počnemo, voleo bih da se na trenutak okrenemo tragičnom događaju koji se dogodio u Beogradu. Kako bismo odali počast žrtvama, zamolio bih vas da konferenciju počnemo minutom ćutanja - rekao je Vujičić na samom početku.

Foto: Promo

- Mi, biznis lideri, kreiramo novu realnost za nove generacije, decu, koja su sa druge strane ekrana. Zato mi, na neki način, učestvujemo u kreiranju njihove budućnosti. Hajde da imamo to na umu i da promovišemo prave vrednosti - istakao je on.

- Pre samo 30 godina ekonomije o kojima danas pričamo, nisu postojale. Sada, internet biznis, digitalni biznis, vredi 6,5 triliona dolara. Ekonomije koje nisu bile prisutne u našem životu ranije, sada se zaista dešavaju. Razmena nematerijalnih dobara čine 70% transakcija koje se dešavaju na Internetu danas. I to su teme o kojima ćemo diskutovati ovde. Adria Summit je platforma koja povezuje regionalne lidere koji će ovde podeliti ovde svoje savete, iskustva i mišljenja o budućnosti i da mi kao lideri možemo stvoriti bolju i sigurniju budućnost za nove generacije i našu decu - rekao je Dejan Tešić na otvaranju.

Foto: Promo

Više od 400 učesnika iz 10 zemalja našlo se na jednom mestu. U Istri, u hotelu Kempinski, gde će 2 dana diskutovati o budućnosti digitalne trgovine. Pored organizatora, Borisa Vujičića, Dejana Tešića i Zorana Torbice, prisutnima su se na ceremoniji otvaranja obratili i Tomislav Radoš, potpredsednik Hrvatske gospodarske komore, i Milovan Popović, direktor Turističke organizacije Umaga.

- Hrvatska gospodarska komora ima jasnu ulogu - da vodi hrvatske kompanije kroz promene, a to znači da je neophodno da počnemo prvo od promena na sebi. Jedan od najvažnijih aspekata digitalne transformacije je menjanje organizacione kulture. Govorim o kulturi koja uključuje i konstantno ispituje 'statusa quo' eksperimentisanja. Čak i prihvatanje neuspeha kao neophodnog dela procesa učenja, rasta i razvoja - izjavio je Tomislav Radoš na otvaranju.

Foto: Promo

Milan Popović je učesnicima poželeo dobrodošlicu u Istru i okrenuo se ka hedonizmu:

- Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju, nadam se da ćete u ovih nekoliko dana uživati u Istri, da ćete uživati u vinima, najboljim maslinovim uljima i ribi.

Adria Summit otvara brojna pitanja kroz osam panel diskusija: od uticaja veštačke inteligencije na naše živote, preko toga da li su kritptovalute prošle dečje bolesti, pa sve do fintech-a i održava se u istarskoj Savudriji do 7. maja. O budućnosti Interneta i e-trgovine diskutuju istaknuti eksperti u regionu, i šire, kroz program koji obuhvata sve ključne teme digitalnog ekosistema. Ceo program pogledajte ovde.

Foto: Promo

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još