Nove hidroelektrana na Limu i Drini

Ruski partner zainteresovan za gradnju hidro i termokapaciteta, na prvom mestu elektrana na ugalj, a obim ukupnih investicija u Srbiju bio bi oko dve milijarde evra

Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je juče s ruskim preduzećem "Inter RAO EES" Protokol o saradnji u oblasti izgradnje i modernizacije elektrana u Srbiji. Prema rečima generalnog direktora EPS-a Vladimira Ðorđevića, Sporazum o kojem se pregovaralo proteklih šest meseci omogućiće realizaciju prioritetnih razvojnih projekta EPS u skladu sa Srednjoročnim planom razvoja preduzeća do 2015. godine, po kojem je za razvojne projekte neophodno obezbediti devet milijardi evra. On je istakao da se Protokol ne bavi vlasničkom strukturom EPS, dodavši da će o realizaciji eventualnih projekata s ruskom kompanijom odlučivati država kao njegov vlasnik, kao i da Sporazum ne podrazumeva bilo kakve obaveze za potpisnike, niti daje ekskluzivno pravo na realizaciju projekata. 

Ðorđević je izjavio i da se s ruskim partnerom već razgovaralo o potencijalnim hidroprojektima na slivovima reka Lim i Drina. On je objasnio da Protokol nema nikakve veze sa gradnjom TE "Kolubara B" i TENT B3, koji su svakako prioritetni projekti EPS, za koje će biti raspisani tenderi, a za šta je interesovanje već iskazalo 17 kompanija. Generalni direktor EPS je zaključio da je struja Srbiji preko potrebna, pa će nam, paralelno sa gradnjom "Kolubare B" i trećeg bloka u TENT B, uz planirano gašenje nekih neefikasnih pogona, dobro doći i novi projekti. On je podsetio da je stepen iskorišćenja hidroenergije kod nas svega 35 procenata, dok razvijene zapadne zemlje taj obnovljivi energetski potencijal već iskorišćavaju u obimu i do 90 procenata. 

Generalni direktor firme "Inter RAO EES" Jevgenij Vjačeslavovič Dod izjavio je da potpisivanje Protokola predstavlja prvi korak u saradnji sa EPS, naglasivši da u Srbiji postoje velike mogućnosti za elektroenergetski biznis, a ovaj sporazum otvara vrata za angažovanje investicija u našoj zemlji, u prvom redu za iskorišćenje hidropotencijala i mogućnost izgradnje novih termoelektrana.

("Pregled")

Pogledajte još